Cheb: Jubilejní Velkou cenu v atletice okořenily skvělé výkony (TV Západ)

Již 40. ročník atletické Velké ceny Chebu se uskutečnil ve čtvrtek 27. srpna na stadionu v Poohří. Ačkoliv chyběly známé tváře jako Pavel Maslák nebo Zuzana Hejnová, startovní pole skýtalo naději na výborné výkony. A ty na zlaté chebské dráze opět padaly. Účastníky i diváky přivítal starosta Chebu Antonín Jalovec.

dezinfekce

„Vítám vás na dalším ročníku Velké ceny města Chebu. Jsem rád, že organizátoři v čele s panem Přibáněm z SKP Union Cheb dokázali i letos v poměrně komplikovaných podmínkách připravit další ročník. Gratuluji jim, že to dotáhli již na tu čtyřicítku a já věřím, že to časem rozšíří min. na padesátku. Mám zároveň i jednu pozitivní, příjemnou zprávu, protože dnes Rada města schválila vypsání výběrového řízení na veřejnou zakázku na retoping a přestavbu celého tohoto areálu na standardní stadion podle kritérií mezinárodní atletické federace, plus ještě další investice,“ uvedl v proslovu starosta. 

Jako první se na startovní čáru postavily děti z pořádajícího SKP Union Cheb, aby si vyzkoušely atmosféru velkého závodu s tradičně skvěle naladěným a fandícím publikem. 

Poté organizátoři představili hvězdy mítinku mezi nimiž nechyběla řada zvučných jmen. A hned na prvním ostrém běhu na 60 metrů se utkali špičkoví atleti. Ve startovním poli se objevil místní odchovanec Lukáš Petrikovič, který zaostal pouhé dvě setinky za svým osobním maximem. Jako třetí doběhl závodník z Barbadosu Mario Burke. Favorizovaný Brit Richard Kilty se musel sklonit před americkým sprinterem Michaelem Rodgersem, který cílem prolétl za 6.70. Ve druhém běhu zvítězil Jan Ullman z SC Start Karlovy Vary. 

Mezi ženami na stejné trati padaly osobní maxima u všech účastnic, přičemž v prvním rozběhu byla nejrychlejší Kristýna Kobiánováz Univerzitního sportovního klubu Praha. Ve druhém pak kralovala Adéla Králováz SKP Union Cheb, která později získala pomyslný bronz na trati 150m ve druhém rozběhu. 

Překážkový běh na 300m dorostenců vyhrál domácí Mathias Langmaier v čase 39.16, mezi ženami doběhla první Markéta Štolová z Univerzitního klubu Praha s časem 42.40. 

V běhu na 300m mužů si dva atleti z A. C. TEPO Kladno vylepšili osobní rekordy - Matěj Krsek 33.03 a Daniel Lehar 33.64. Třetí místo obsadil Američan David Kendziera. Ve druhém běhu bral první příčku Jan Kundrát (37.30) z Atletického klubu Sokolov před dvěma domácími borci – Václavem Zýkou a Janem Šebo. 

Na třísetmetrové trati žen doběhla první Nikola Bendová z PSK Olymp Praha v čase 37.40 před Němkou Monou Mayerovou a plzeňskou Terezou Petržilkovou. Ve druhém běhu zvítězila karlovarská závodnice Kateřina Machalcová. 

Na dvojnásobně dlouhé trati 600 metrů běžely letos pouze ženy. První tři v cíli si vylepšily osobní maxima, a to Anna Suráková z AK ŠKODA Plzeň (1:32.38) před Veronikou Petráskovou z Univerzitního klubu Praha (1:33.85) a třetí Adélou Steinsovou z SK Sporting Příbram s časem 1:34.35. 

Velká očekávání se vkládala do trati 1000m, kde chtěl Jakub Davidík pokořit juniorský národní rekord. V loňském roce ještě coby dorostenec zaběhl své sezónní maximum 2:23.24. Ve skvěle rozběhnutém závodě nakonec stanovil za velkých ovací nový juniorský republikový rekord – 2:22.48. 

Vrcholem Velké ceny Chebu pak byly závěrečné běhy na 150m. Mezi muži zůstalo pořadí na prvních dvou místech stejné jako na šedesátce – první Michael Rodgers (15.53), druhý Richard Kilty (15.60). Třetí pozici obsadil v osobním rekordu (15.73) Dominik Záleský z TJ Dukla Praha. V druhém běhu si dopřál osobní maximum zmíněný domácí Lukáš Petrikovič s časem 16.48.

Na stejné trati žen svedla v prvním rozběhu pěkný souboj Barbora Šplechtnová (17.88) z PSK Olymp Praha s nakonec vítěznou Američankou Taliyu Brooksovou – 17.74. Ve druhém běhu protnula cílovou čáru jako první Kateřina Machalcová z SC Start Karlovy Vary v čase 19.16.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy