Cheb: Festival Letní bláznění nabídl akrobacii, divadlo i workshopy (TV Západ)

Chebská Krajinka pod hradními šancemi se stala na poslední červencový víkend místem oblíbeného multižánrového festivalu Letní bláznění. Počasí organizátorům z Kulturního centra Svoboda přálo a tak se po oba dny těšila akce slušné návštěvnosti.

dezinfekce

„Je to už 7. ročník, ačkoliv by se možná zdálo, že je to již vyšší číslo, protože první rok jsme dělali tři víkendy o prázdninách. Pak jsme se rozhodli, že zůstaneme jen u jednoho. Název vznikal spontánně se Števem Capkem, který je dramaturg celého programu a garant odborný, protože vyučuje techniky, které se zde předvádějí. Tak jsme ho vymýšleli, měli jsme téma Festival bláznů, protože blázen je vlastně jak moudrý člověk, tak ten bláznivý, který nic neřeší. Takže jsme se rozhodli, že to je to nejhezčí. A Letní bláznění si myslím, že vystihuje charakter celé akce, kdy jsou zde workshopy, představení, pouliční divadlo a lidé si zde mohou krásně odpočinout,“ popsala dramaturgyně KC Svoboda Miroslava Pavelcová Pavlíková. 

Už tradičně se také před samotným zahájením festivalu představí děti z Chebu, které si nastudují divadelní představení.

„My jsme, ne od samého začátku, ale myslím, že asi druhý či třetí ročník začali spolupracovat s chebským muzeem, které dělá příměstské tábory. Mysleli jsme, že by to byla zajímavá nabídka pro děti, aby si vyzkoušeli cirkusové techniky na táboře. Oslovili jsme Martinu Pokornou, což je dramaturgyně chebského divadla, která vždy připraví představení. Lektoři jsou z Prahy, studenti, tedy dnes již absolventi HAMU, a ti s nimi nacvičují žonglování, akrobacii a pantomimu. Každý rok vzniká jiné téma – představení. Měli jsme Nekonečný příběh, Láďu Smolíka, letos byly Chebské pověsti. Myslím si, že se děti vracejí a neustále vyžadují tento tábor i ti starší. Je jim 15 let a přesto chtějí na táboře být. Vím, že dokonce jedna slečna řekla, že nesmí rodiče odjet na dovolenou, že musí být na táboře,“ přiblížila Pavlíková. 

Proběhl také zahajovací rituál Festivalu „Vyzdvižení Blázna do oblak“. Blázen se vydává na dalekou cestu až kamsi do oblak, aby odtud přinesl radost pro všechny.

„Letos to byla trošku obtížná situace, protože korona nám zkomplikovala přípravy, kdy jsme si mysleli, že budeme mít i zahraniční účastníky. Nakonec je zde zahraniční účastník. Je zde zastoupena Itálie, kdy v jednom z workshopů dělá Češka s Italem. Pak jsou tady z Francie. Stefanie žije v Praze. To je představení Mezi řečí. Je to o Facebooku, sociálních sítích, které dnes vládnou světem – samozřejmě je to trošku s nadsázkou. Letkyně – to jsou dámy z Čech. To je pozemní akrobacie především. A zase zavzpomínáme na první letkyně vůbec, co začaly řídit letadla. Zítra se diváci mohou těšit na Létací sen, který měl nedávno premiéru. Bude i na letní Letné. Uvedeme ho i zde v Chebu. Takže z toho máme velkou radost. Večer pak je klasické varieté, kdy se vystřídají všichni účinkující, kteří zde jsou, dělají workshopy během těch dvou dnů, tak se představí v závěrečném varieté,“ vyjmenovala Pavlíková. 

Akrobatická komedie o sociálních sítích Mezi řečí přinesla kromě vzdušné akrobacie i řadu zábavných okamžiků i kvíz pro účastníky. 

Podobně interaktivní a divácky atraktivní byly i zmíněné letkyně. Skupina Holektiv, fungující od roku 2016 ve složení – Karolína Křížková, Eva Stará, Andrea Vykysalá – propojuje ve svých projektech žánry současného tance, divadla a nového cirkusu.

Celé odpoledne až do večera měli návštěvníci možnost se leccos naučit, vyzkoušet žonglování, akrobacii a další kousky. 

KC Svoboda pokračuje v letním programu i nadále. 

„Pohádky v Krajince, Klášterní zahrada - koncerty, varhanní léto - to je právě příští středu, další koncert z varhanního léta. Tam uvidíme, jak dopadnou další opatření, které vláda nyní vyhlásila. Prozatím nám to nijak nenarušuje program, protože venkovních akcí se to netýká. Takže se diváci nemusí bát, ať sledují náš program na internetu, na Facebooku, protože pohádky a koncerty stále budou. Na začátek září chystáme Babí léto - festival folkové a country hudby. Od toho jsme také zatím neupustili. Také počítáme s tím, že ho zrealizujeme a doufáme, že se nám to povede,“ dodala dramaturgyně KC Svoboda Miroslava Pavelcová Pavlíková.

Podrobný program včetně změn můžete sledovat na stránkách www.kcsvoboda.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy