Cheb: Divadlo podporuje živnostníky i zkouší nové hry (TV Západ)

Chebské divadlo, podobně jako jiná divadla v republice, nemá v současné době možnost hrát pro diváky ve svém prostředí, a tak, stejně jako na jaře při prvním lockdownu, hledá způsoby, jak oslovit veřejnost. A opět se to divadelníkům daří, navíc pomáhají místním drobným živnostníkům.

dezinfekce

„Při jarním lockdownu jsme vysílali archivní inscenace plus nějaké živé přenosy z divadla. Nyní jsme přemýšleli co udělat. Říkali jsme si, že krátký klipový formát je nejlepší, protože člověk má čas se v obědové pauze kouknout na minutový či dvouminutový skeč. Nejprve nás napadli minutové hry, což je formát, který skutečně existuje. Dokonce vyšly tři sborníky v letech 2007, 2008 a 2009. Je to poměrně stará věc. Tehdejší editorky divadelního ústavu - Marta Ljubková, Martina Černá, oslovily české dramatiky, aby udělali stylistické cvičení a napsali minutovou hru. Minutová – nikdo tedy tu stopáž neměří, ale je to prostě pidihříčka, ve které mohou říci nějaký aforismus či vtípek. Velmi často tam autoři pracují s nějakým paradoxem, nadsázkou, ironií atd. Dokonce byly načteny v Českém rozhlase a vyšly v těch sbornících. A my jsme zkusili, zda formát těch minutových her obstojí, když je natočíme jako malé filmečky v exteriérech. Říkali jsme si, že do toho zapojíme město Cheb, různá prostranství, která diváci třeba i identifikují a poznají. Něco je na nádraží, na Skalce, na náměstí či v Klášterní zahradě,“ přiblížil záměr umělecký šéf Západočeského divadla Zdeněk Bartoš. 

Vzniklo celkem 12 krátkých skečů a divadelníci pak pokračovali i další sérií s podtitulem „Pusť chlup“, kterou se snaží pomoci místním živnostníkům a prodejcům. Na myšlenku je přivedl jeden z nich, který provozuje antikvariát na náměstí. 

„Tak jsme se rozhodli s dramaturgyní Martinou Pokornou, že napíšeme minutové hry – krátké spoty, skeče a každý věnujeme jednomu obchůdku nebo živnosti a nasdílíme to na Facebooku, na Youtube a dalších sociálních sítích. Vlastně jsem vůbec netušil, když jsem nazýval sezonu „Sezona sousedů a spolubydlících“, že ten název se naplní zrovna tímto obsahem. Ty tržby jim šíleným způsobem spadly. Někteří říkali, že až na pětinu normálních tržeb. Takže je to výzva, jestli nechcete přátelé, aby živnosti různě pokrachovaly a centrum města bylo poloprázdné, tak choďte alespoň k výdejovým okénkům nebo prostě dávejte jim vydělat,“ vyzval diváky Bartoš. 

Zábavnou formou zpracovaná videa vyvolala na sociálních sítích zájem místní veřejnosti a sledovanost dosahuje řádů tisíců. I nadále ale pokračuje běžná práce herců a ostatních profesí v Západočeském divadle. 

„Tam probíhají zkoušky Společenství vlastníků. Premiéra měla být již koncem října. Nyní jsme to protáhli o jeden týden. Zítra, to jest v pátek 6.11., uděláme uzavřenou interní premiéru. Natočíme si to, zakonzervujeme až do doby, kdy budou smět divadla opět hrát pro své diváky. Tam to poté oprášíme na několik zkoušek. Teď jsme to dotáhli do tvaru, kdy už by to mohlo před lidi, ale nemůže vzhledem k vnějším okolnostem. Dále se budeme věnovat krátkým spotům, které natáčíme. Jeden titul už jsme přesunuli úplně na jaro, druhý titul začneme v polovině listopadu zkoušet, protože tam je premiéra plánována až na polovinu ledna. Doufáme, že v polovině ledna se opatření uvolní a my budeme moci hrát. A že mezitím tu hru Společenství vlastníků také stihneme odpremiérovat. Všechna divadla ale řeší, že zkoušet divadlo do šuplíku nelze. Takže, abychom všichni jenom zkoušeli premiéry a poté je vrhli najednou na jaře na diváky, to také úplně nejde. Je to zapeklitá situace,“ dodal Zdeněk Bartoš. 

Všechny odkazy na videa a další informace najdete na webových stránkách divadla na adrese www.divadlocheb.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy