Cheb: Divadlo komunikuje s diváky skrze sociální sítě (TV Západ)

Chebské divadlo pokračuje i přes dlouhotrvající uzavření v činorodé aktivitě. Od loňského lockdownu se snaží oslovovat své diváky prostřednictvím sociálních sítí i účastní ve společných divadelních experimentech.

dezinfekce

"Jakmile se zavřela divadla v říjnu (2020), tak jsme okamžitě najeli na masivní videoprodukci, která běží jak na Facebooku, tak na Youtube divadla. Dělali jsme jednak Pusť chlup, poté jsme natočili sérii Ámos je kámoš, protože bylo výročí 350 let od úmrtí Jana Ámose Komenského. Vznikl tedy takový projekt, do kterého jsme se zapojili, a to na podporu projektu Komenský 2020. Po novém roce jsme natočili dlouhý divadelní Lexikon – Lexikon divadelního slangu, rčení a pověr. To mělo 19 dílů + jeden bonusový. Streamovali jsme, natáčeli jsme některé inscenace – Rakovnickou vánoční hru o adventu, Geometrii domova. A nyní se chystáme derniérovat Přátele ze skříně a vernisáž. Ostatní repertoár se snažíme držet. Během toho jsme úplně normálně zkoušeli. Sjížděli jsme i repertoár, abychom to úplně nezapomněli. Protože každý profesionální divadelník vám potvrdí, že když představení nehrajete tři měsíce, tak ho můžete začít zkoušet skoro od začátku. Takže jsme si každý měsíc skutečně každou hru projeli do prázdného sálu, do zdi, jen proto, aby to zkrátka všichni drželi ve své paměti svalové, emoční a jiné," popsal umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu Zdeněk Bartoš. 

Aktuálním projektem je tzv. Vitamín D, který vznikl v libereckém divadle F. X. Šaldy. 

"Po dlouhém hledání názvu se nakonec regionální divadla, která se toho účastní, shodla na názvu "Vitamín D aneb divadla spolu". Je to taková adrenalinová výzva, kde jde o to, aby během 72 hodin na zadané téma každé divadlo vymyslelo, nazkoušelo, natočilo, sestříhalo a odevzdalo malou divadelní hru mezi 10 až 15 minutami. Musím říci, že je to opravdu strašná zábava. Zejména v této době, kdy člověk musí mobilizovat všechny své kreativní síly a vybičovat se k výkonu ještě v takto omezeném čase. Účastní se toho 13 regionálních divadel od Chebu až po Zlín, od Ostravy po Most, Liberec, Kladno, Příbram. A dne 9. května v 18:00 hodin na Facebooku, na Youtube bude velký galavečer, kde se všechna ta dílka promítnou, budou tam medailonky jednotlivých divadel. A měla by to být vzpruha nejen pro divadelníky, ale hlavně pro divadelní diváky, kteří žízní po nějakém divadelním zážitku. Podmínkou bylo, že to musí být skutečně 10 min. inscenace a jako záznam divadelní hry. Nesmí to být filmeček v tom smyslu, že nejsou povoleny animace, žádná kouzla ani žádné televizní filmové triky a tak dále," dodal Bartoš. 

Premiéra všech inscenací proběhne 9. května 2021 v 18:00 v mimořádném přímém přenosu z Divadla F. X. Šaldy v Liberci na YouTube kanálu Vitamín D. Záznamy všech inscenací pak budou na internetu ke zhlédnutí zhruba 10 dní. Bližší informace a odkazy na sociální sítě s videi najdete na domovské stránce chebského divadla na adrese www.divadlocheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy