Březová: Dobrovolní hasiči představili novinky veřejnosti (TV Západ)

Oficiální převzetí dopravního vozidla březovských dobrovolných hasičů z loňského podzimu se uskutečnilo v náhradním termínu v pátek 12. června. Na vůz 4x4 za 1,3 milionu korun získali hasiči dotaci od HZS Karlovarského kraje 450 tisíc a dalších 450 tisíc z Ministerstva vnitra. Zbytek doplatilo město.

dezinfekce

„Ale díky tomu, že zde probíhala rekonstrukce objektu hasičárny, měli jsme tady metrové zákopy, dělala se izolace, nová střecha a kolem celé hasičárny bylo lešení, takže jsme to museli odložit. Bohužel ještě navíc na jaře přišel Covid-19, takže jsme nemohli. Nyní jsme to udělali takhle narychlo, protože za chvíli začnou dovolené, prázdniny, takže, ať to máme do prázdnin všechno hotové. Dělala se kompletně nová střecha na celém objektu. Třetí garáž, kde stojí Nosorožec, tak byla o metr prodloužena, protože byla stavěná v roce 1980 v akci „Zet“ a byla o metr kratší než stávající dvojgaráž. Dělalo se kompletně zateplení včetně věže a včetně nových vrat, které jsou na dálkové ovládání,“ popsal Miroslav Lukáš, starosta místního SDH Březová. 

Zdejší jednotka dobrovolných hasičů i díky své poloze u dálnice D6 často zasahuje u dopravních nehod. 

„Jsme už několik let předurčeni přímo Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje na dopravní nehody. Takže vyjíždíme na dopravní nehody. Jelikož jsme jednotka v kategorii JPO 2, což je poloprofesionální jednotka, tak máme rozsah, kdy nás mohou povolat do celého kraje a mohou nás poslat i mimo území Karlovarského kraje např. na likvidaci po povodních, atd., jako jsme zasahovali v roce 2002, kdy jsme byli vysláni s odřadem ze Sokolova ze stanice do Mělníka. Zasahovali jsme v jeho okolí zhruba asi 9 či 10 dní,“ vzpomněl Lukáš.

Dopravní automobil, kterému požehnal loketský farář Jiří Majkov, bude sloužit především mladým hasičům k cestám na soutěže a další aktivity. Hasiči mají přes padesát členů, v zásahové jednotce je 19 z nich. A pomáhají i při řadě společenských akcí ve městě. 

„Hasiči jsou ti, kteří jsou s velkým nasazením pomáhající nám všem. Požehnáme tedy nejdříve toto auto. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého, Amen. Pane náš, bože stvořil jsi svět a podivuhodně jsi ho uspořádal. Všechny živly jsi dal do služeb člověku a životu. Oheň dává světlo a teplo, taví a tříbí, může však být i smrtelným nebezpečím pro člověka i přírodu. Prosíme tě, pošli své požehnání na tento automobil a na všechny, kdo jej bude užívat ke službě bližnímu a k ochraně lidí a majetku před všemi zhoubnými požáry a dalšími neštěstími. Toto neštěstí od nás vzdal a dej, ať jsme všichni připraveni pomoci a službě svým bližním, o to prosíme skrze Krista, našeho pána, Amen,“ pronesl farář Majkov. 

Poté došlo k usazení sochy sv. Floriána do výklenku nad vraty základny. Toho se ujal starosta města.

„Tak je to vskutku zajímavé, protože já jsem prožil spoustu let, spoustu techniky – a to byl vlastně můj první výjezd na plošině, ale je to nádherné. Ale víte, co je nejkrásnější, samozřejmě požární zbrojnice, auta, ale Březová z té ptačí perspektivy, to je radost. To jsem dostal opravdu krásný dárek. Svatý Florián, to je ikona  všech hasičů, záchranářů a tak. Myslím si, že to k této branži patří. Je to dlouhodobá tradice, my jsme ho zde měli odjakživa. Teď je vlastně zadaptovaný, nově odlitý a s oblibou si na něj budu vždy rád dívat a říkat, starosto, to jsi tam dával ty,“ se smíchem dodal starosta Miroslav Bouda. 

Auto zvané Nosorožec hasiči získali v roce 2018 za 7,3 milionu korun, přičemž dotace z IROPu prostřednictvím MAS Sokolovsko byla 5 milionů a 2,3 milionu platilo město. Na opravy stanice šlo celkem 5,6 milionu korun. Dotaci 1,3 milionu korun na zateplení hasiči obdrželi od MŽP a dalších 4,3 milionu poskytlo město Březová. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy