2013 – Sokolov: Loutkáři mají novou scénu a děti soutěž o loutky 4897 (TV Západ)

V neděli 27. ledna v 15 hodin došlo v sokolovském Městském domu kultury ke slavnostnímu uvedení premiéry loutkové pohádky „Kašpárkova dobrodružství“. Završila se tím více než tři roky trvající snaha o znovuobnovení loutkové scény.

dezinfekce

„Toto premiérové představení připravili domácí ochotníci, tzn. „Divadlo bez zákulisí“. V 16 hodin hrajeme druhou pohádku a už ten velký zájem, protože obě dvě představení jsou beznadějně vyprodána, nás směřuje k tomu, že budeme tuto pohádku reprízovat. Nicméně my samozřejmě budeme zvát také ostatní loutkáře, aby si přišli sem k nám do Sokolova zahrát a to nejen z našeho bývalého okresu, ale potažmo z celého Karlovarského kraje a možná i z celé republiky, uvidíme jak se tady loutkáři zabydlí," neskrýval radost ředitel MDK Jan Picka.

Víceúčelový prostor vznikl na místě kavárny v přízemí Městského domu kultury naproti restauraci. Využívat jej budou místní loutkáři i jako zkušebnu. Na podzim loňského roku začala přestavba tohoto prostoru.

„Rekonstrukce jako taková vyšla na jeden milion korun, kavárna dostala opět novou tvář a nový krásný vzhled. Jinak co se týče financování, tak celá akce byla financována z prostředků Městského úřadu," informoval Picka.

Podnět ke znovuobnovení scény vyšel z poradního sboru tzv. „Rady starších“, kde zasedají některé osobnosti z kulturního a společenského života ve městě. Loutková scéna v Sokolově fungovala před 25 lety, ale v jiném prostoru. I dnes mají, podle některých, loutky dětem co dát.

„Děti budou dětmi vždy. Kašpárek, loutka, drak atd. to je pro ně všechno obrovská záležitost vidět a cítit souběžně s tou figurou a umět se do toho vžít a to je obrovský kumšt pro to dítě. Je to úplně jiný svět. A ten jiný svět jim musíme přeci ukazovat, poněvadž já se dnes setkávám s dospělými a ti říkají - „Vzpomínám, jak jsme chodili na loutkové“. Já jsem ze staré školy, ale zároveň si myslím, že děti mají být vychovávány v něžném stylu. Že mají mít toho kašpárka jako nějaký vzor, který vždy všechno dá do pořádku nebo snaží se dát do pořádku," uvedl pamětník a člen Rady starších Jaroslav Makrot.

Loutková scéna má pódium pro ovládání loutek shora, tzv. marionety. Prostor nad jevištěm zakrývá obraz – koláž od učitelky Základní umělecké školy v Sokolově Pavly Křížkové. Na něm jsou zachyceny některé dominanty města. V úvodu slavnostního zahájení provozu se nezapomnělo poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci loutkové scény. Navíc Městský kulturní dům připravil pro malé návštěvníky celoroční soutěž.

„Každá vstupenka je slosovatelná a my zhruba za rok, tzn. v měsíci prosinec, před vánoci bychom z těch vylosovaných vstupenek tři vítězné majitelky nebo malé majitele a každý z nich si odnese pravou nefalšovanou 40 centimetrovou loutku kašpárka, kterou jsem si dovolil nazvat Rolnička a jmenoval jsem ho, z funkce ředitele, dobrou duší našeho loutkového divadla," prozradil ředitel Městského domu kultury Jan Picka.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy