2013 – Karlovy Vary: Dendrologická stezka povede podél říčky Teplá (4916) (TV Západ)

Zajímavá místa lázeňského města Karlovy Vary propojí v budoucnu naučná stezka. Povede podél říčky Teplá a měla by stát 7 milionů korun. Až 75% chce město získat z dotace.

dezinfekce

„V Karlových Varech vznikne první ucelená naučná stezka, bude dendrologická, vyzdvihne zeleň a parky, kterými jsou Karlovy Vary pověstné. Je to nutná součást lázeňského města," potvrdil mluvčí magistrátu Jan Kopál. 

Město se snaží využít svůj staletý zelený potenciál a nabídnout návštěvníkům zajímavou trasu. Stezka by se měla stát také cílem pro školní výuku a poznávání svého okolí.

„Stezka se povine lázeňským centrem Karlových Varů, to znamená údolím Teplé. Začínat bude u Alžbětiných Lázní, kde jsou první Smetanovy sady, pokračovat bude přes sady Dvořákovy a přes lázeňské území až k dnešnímu letnímu kinu, kde je rozsáhlý lesopark, který bude také, v rámci tohoto projektu, významně upraven," dodal Kopál.

Cestou na návštěvníky budou čekat nejrůznější zajímavosti, prastaré stromy, které pamatují zlaté časy města.

„Takovou specialitou bude například i Jinan dvoulaločný, Gingko Biloba, což je strom původně z Asie, vývojově nejstarší dnes rostoucí strom na Zemi a ten exemplář stojí ve Dvořákových sadech mezi hotelem Thermal a Vojenským lázeňským ústavem a je to jeden z nejrozsáhlejších stromů, který v městských parcích máme," vyzdvihl raritní strom mluvčí Kopál.

U letního kina bude pokácena asi stovka stromů a vysazeno okolo 140 nových. Ostatní místa stezky projdou podle města menšími prořezávkami.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy