2011 – Sokolov: Výstava představuje hornická témata (4497) (TV Západ)

Souběžně s výstavou o geoparku Egeria probíhá v sokolovském zámečku expozice, která mapuje hornictví na Sokolovsku. I tato je spolufinancována příspěvkem z programu CÍL3. Výstava je rozdělena tematicky na čtyři okruhy.

dezinfekce

"Soustředíme se na uhelné hornictví, dále na rudné hornictví, potom se soustředíme na politické vězně, čili těžba uranu a zaniklé obce," vyjmenoval témata ředitel muzea Jan Rund.

O hornictví na Sokolovsku už bylo řečeno mnoho, ale i v současné době je možné stále objevovat nové poznatky.

"Stále se nacházejí nějaké nové materiály. S tím, že i například dnes, kdy máme ve správě Důl Jeroným, to je raně novověký nebo pozdně středověký cínový důl, tak v místech, kde jsme vyčerpali vodu, tak tam nacházíme stopy po starých hornících. Tak potom jsou věci, které zde vystavujeme, nálezy ze starých štol," popsal Rund.

V expozici je možné se dozvědět více i o rekultivacích. Ty v současné době jsou patrné například na bývalém lomu Medard. Ukázky praporů jednotlivých dolů, hornické náčiní nebo vzorky uhlí s popisem výskytu ukazují v části věnované uhelnému hornictví. Doplněny jsou exponáty propagačních briketek nebo velkoformátovou fotografií dolu Jiří v pozadí se vznikajícím jezerem Medard.

"Výstava je zaměřena na širokou veřejnost s tím, že my speciálně se zaměřujeme nyní i na školy a máme vypracovány pracovní listy a chodí nám sem školy, jak základní, tak i střední a prakticky plní úkoly. Hledají na jednotlivých panelech různé zajímavosti," doplnil Rund.

Dotazy v pracovních listech navazují na témata výstavy. U žáků základních škol se jedná především o jednoduché otázky. Z čeho vzniklo uhlí, co je to briketa, nebo najít na mapě bývalý lom Bohemia.

U studentů středních škol jdou otázky více do hloubky a vyžadují určité soustředění a paměť. Například na co se používá teodolit nebo jaké jsou druhy rekultivací. Pro nejúspěšnější řešitele jsou připraveny dárky - domino, peněženky, svítící tyčinky nebo švihadla.

Část výstavy věnující se zaniklým obcím popisuje i sídla, která musela ustoupit těžbě a v současné době se nacházejí na jiném místě než v minulosti. 

Temnou kapitolu ukazuje instalace věnovaná těžbě uranu. Pracovní náčiní dělníků, mapku  

s umístěním jednotlivých táborů, ale i ukázky táborových poukázek nebo poukázky pro civilní zaměstnance.

Výstava potrvá do 30. října.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy