2011 – Sokolov: Protipovodňový val doplní i mobilní stěny (4393) (TV Západ)

Město Sokolov nechalo zpracovat po letošních lednových záplavách studii na protipovodňový val na řece Ohři. Na pravém břehu v místech ulice Josefa Kajetána Tyla za mostem, si obyvatelé stěžovali peticí, že nejsou dostatečně chráněni před velkou vodou.

dezinfekce

"Je to val sypaný, zhutněná zemina. Předpokládané náklady jsou statisíce korun. Je to ve fázi studie, takže je potřeba připravit nějaký realizační projekt a v nejbližší době to zrealizovat. Předpokládáme, že to může být v závěru tohoto roku, anebo příštím rokem," věří starosta města Zdeněk Berka. 

Na tomto místě jsou obytné domy i restaurace, která byla vytopena. Problémem ale zůstane voda, která prosakuje spodem. Jako záplavovou oblast ji evidují i pojišťovny. Míst, které mohou být ohroženy povodní, je ve městě více. Jedná se například o okolí Lobezského potoka, především tam, kde ústí do Ohře. Již existuje projekt na úpravu břehu potoka. Na projekt za 20 milionů bude město přispívat částkou okolo 1,3 milionu korun.

"V současné době je to majetkem Povodí Ohře, které ty protipovodňové opatření bude realizovat. A součástí toho je i mobilní protipovodňová stěna," potvrdil Berka.

Mobilní protipovodňové stěny by po deseti letech přešly do majetku města. Zároveň vedení města chce pořídit tyto stěny i pro jiná místa na svém území. 

"Je to taková vize, protože jsme to viděli v nedávné době v Rotavě. Je tam výrobce, který to dělá a ta práce je daleko snazší s těmi mobilními stěnami, které nepotřebují pevný základ, než stavět stěnu pomocí klasických pytlů s pískem. Takže budeme zvažovat i tuto možnost, někde to uskladnit a v případě potřeby to rychle využít," popsal Berka.

Výrobce uvádí, že během jediné hodiny dokáže několik proškolených pracovníků postavit až sto metrů mobilní protipovodňové stěny.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy