2011 – Sokolov: Plastiku na Alfě možná nahradí graffiti (4413) (TV Západ)

Právě probíhající zateplení objektu kina Alfa s sebou přineslo oříšek v podobě mohutné plastiky od sochaře Františka Pacíka. Soubor dvou plastik z šedého nehodívského mramoru, oblíbeného autorova materiálu, a nástěnného reliéfu z bílého mramoru o rozměrech 2x4 metry má podle města cenu okolo milionu korun. Nyní musí ustoupit a skončí pravděpodobně v depozitu technických služeb.

dezinfekce

„Plastiku bychom rádi demontovali, protože pakliže ji zachováme, tak jediná šance je, že zateplíme okolo, což by znamenalo, že tu plastiku utopíme takových 20 centimetrů. A myslíme si, že to není nejšťastnější řešení," zdůvodnila sejmutí díla Hana Hůlová, vedoucí Odboru rozvoje města Sokolova. 

O dalším postupu rozhodlo zastupitelstvo města. Po demontáži zůstane na budově volné místo.

"Vznikne prázdná plocha, protože ještě zazdíváme okno, které je v současné době nad plastikou a z druhé strany budovy, kde jsme zateplili, zazdili takové nevzhledné luxfery, je také ohromná plocha, takže jsme přemýšleli co, a vymysleli jsme graffiti umělecké," uvedla Hůlová.

Tematicky bude jedno dílo o vyjádření bohémského, kavárenského života v nadsázce, které bude v místě plastiky nad kinokavárnou Alfa. V zadní části budovy bude graffiti na téma stříbrného plátna symbolizující film s úryvkem textu kultovní skupiny a jmény slavných režisérů. Autorkou graffiti bude Helena Čubová, rodačka z Nejdku, která žije a pracuje v Praze.

"Tak jsem to pojala tak, že jsem chtěla naplnit nějaký význam té budovy. Takže hudba, film ve spojení, z mé strany, s groteskou. Protože je to nezávislé kino, takzvaně, v cizině se tomu tak říká," popsala námět Čubová.

Techniku díla a jeho barevnost ovlivní také podmínky po dokončení fasádních prací.

"Já se tedy přiznám, že jsem neviděla tu podkladovou barvu, měla by to být nějaká žlutooranžová, nějaký okr. Tak jsem na to sama zvědavá, ale domnívám se, že nechám tu barvu, co tam je, protože si nemyslím, že by bylo dobré, kdybych tam zasahovala ještě nějakou plochou. Budu používat normálně barvy a plus spreje, takže to bude taková kombinovaná technika graffiti plus samotná malba,“ uvedla Čubová.

Autorka je vystudovaná knižní grafička a věnuje se kresbě a fotografii. V nedávné době představila podobný projekt jako ten sokolovský v podchodu u obchodního domu v Karlových Varech.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy