2011 – Cheb: Zimní stadion byl doplněn o nové technologie (4478) (TV Západ)

Dvě nové technologie začaly sloužit na chebském zimním stadionu. První je zařízení na využití odpadního tepla. Pára, která vzniká při výrobě ledu, se začala využívat na vytápění stadionu a částečně i bazénu na 6. základní škole. Vloni realizovaná rekonstrukce ulice Obětí nacismu připravila podmínky pro realizaci plánu, na který se čekalo několik let.

dezinfekce

"Už tehdy se předpokládalo, že se bude realizovat ten projekt s osazením tepelného čerpadla, aby se znova ta ulice, která se rekonstruovala, nerozkopávala, tak už tam bylo položeno potrubí potřebné dimenze," uvedl starosta Chebu Pavel Vanoušek.

Využití odpadního tepla je myšlenka stará asi 7 let, ale nejdříve muselo dojít k výměně chlazení na zimním stadionu. Potom se čekalo na dotaci ze Státního fondu životního prostředí, a i když nebyla tak vysoká, jak si město představovalo, akce se nakonec uskutečnila.

"Ta realizovaná investice je zhruba na úrovni 4,5 milionu korun. Odpadní teplo bude využívat jednak zimní stadion pro vytápění a předehřívání vody a dále ho bude využívat i 6. základní škola, resp. bazén. Jaké budou ty konkrétní úspory v praxi, to uvidíme, ale ten odhad je, že by to mohlo být asi 800 tisíc korun ročně," předpokládá Vanoušek.

Nové zařízení, umístěné v podzemních prostorách zimního stadionu, představili provozovatelé z městské firmy CHETES zástupcům města a médií.

"Doposud to fungovalo tak, že teplo, které vzniká výrobou ledu, se mařilo v chladičích, umístěných nad strojovnou. To teplo bylo foukané, jak se říká, pánubohu do oken," potvrdil Ing. Josef Řezníček z firmy, která rekonstrukci realizovala.

Odpadní teplo se zužitkovává pomocí tepelného čerpadla. Instalace trvala necelé dva měsíce. Při počítání úspor je nutné zohlednit náklady na elektrickou energii na čerpání tepla. Životnost technologie se počítá mezi 12 - 15 lety.

"Tu tepelnou energii, kterou zimní stadion spotřebovává, tak na vytápění bude úspora procentní cca 50% ročních nákladů na vytápění a ohřev užitkové vody uspořeno, 50 – 60 % odhadem," vypočítává Řezníček.

U bazénu to bude asi 20 % z celkového množství tepla, které zařízení potřebuje. Potrubím se posílá jen nadbytečné teplo, které se nespotřebuje na zimním stadionu. 

Návratnost je plánována na 4 roky.

"Pokud návratnost je 4 roky, dá se říci, že je to velmi slušná investice, protože pak bude docházet k úsporám," řekl jednatel CHETESu Miroslav Hofrajtr.

Prozatím je zařízení ve zkušebním provozu. Množství úspor je závislé na více faktorech, jako jsou například klimatické podmínky. Celý projekt se vyhodnotí během provozu. 

Přes prázdniny se na zimním stadionu, kromě využití odpadního tepla, instalovalo doplnění vzduchotechniky. Zařízení má za úkol odvlhčit vzduch. Na úpravu se vynaložilo 1,3 milionu korun.

"Dochází pouze k odčerpání par ze vzduchu, tím nedochází ke kondenzaci na konstrukci, na podhledech, nedochází ke skapávání, což nám taky někdy dělalo problémy," popsal Hofrajtr.

Zlepšení mikroklimatu se díky vysoušení pravděpodobně projeví i na subjektivním pocitu návštěvníků.

"Možná, že ucítí menší zimu, protože vlhká zima je horší než suchá zima, každopádně se výrazně zvýší komfort při bruslení a velký dopad to bude mít, a už teď jsou náznaky, na kvalitu ledu," přidal další argument Hofrajtr.

Vyzkoušet kvalitu si můžete osobně již nyní. Letos bylo zahájeno bruslení pro veřejnost již na konci srpna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy