2011 – Cheb: Vznikl projekt na opravu kostela sv. Mikuláše (4329) (TV Západ)

Velký projekt na rekonstrukci chrámu sv. Mikuláše v Chebu připravila římskokatolická farnost jako majitel stavby. Tím by se mohly zpřístupnit pro turisty i dosud uzavřená místa jako podzemí nebo vyhlídková věž. Kostel je jednou z nejviditelnějších památek města. Jeho základem byla od roku 1230 románská bazilika, postupně přestavěná do dnešní novogotické podoby.

dezinfekce

„Je udělaný kompletní stavební projekt, na který jsme dostali půjčku od města 1,3 milionu korun. Ten projekt je počítán na celkový objem rekonstrukce 111 milionů, pokud by to bylo kompletně realizováno,“ spočítal farář Petr Hruška.

Město Cheb hodlá také na rekonstrukci přispět, stane se partnerem projektu.

„Tak je to velmi významná kulturní památka, to je jedna věc, a vidíme, že má obrovský potenciál pro další podporu cestovního ruchu,“ připomněl starosta Chebu Pavel Vanoušek.

Rekonstrukci kostel podle farníků potřebuje, aby dále nechátral.

„Především by to měla být oprava střechy kompletně, která už je na odpis, ta břidla již odlétává a teče nám tam,“ popsal Hruška.

Opravovat kostel bude farnost i v případě, že nevyjdou dotace z EU. Kromě špatného stavu střechy je nutné řešit elektroinstalaci a opravu alespoň části vnitřních prostor. Pokud se nakonec projekt podaří prosadit v celém rozsahu, vzniknou tři lákadla pro návštěvníky.

„Tím nejzajímavějším je obnova přístupu na věž, aby tam mohli turisté přijít a vidět celý Cheb z věže, což bylo zatím jen neoficiálně možné,“ uvedl Hruška.

Pro méně pohyblivé zájemce se také uvažuje o speciálním výtahu. S tím ale prozatím nesouhlasí památkáři. Další zajímavostí by mělo být zpřístupnění podzemí. Nachází se tam krypta, ve které se pravděpodobně pohřbívalo.

„Ty prostory se zatím zkoumají, jsou tam nějaké sondáže udělané,“ potvrdil Hruška.

Třetí, neméně zajímavou, atrakcí by měly být půdní prostory.

„Kde tam jsou ohromné, monumentální krovy nad celým prostorem kostela,“ řekl Hruška.

V současné době se lze podívat v kostele na hlavní loď nebo po domluvě na varhany. 

„Je počítáno se zahájením rekonstrukce příští rok na jaře, v roce 2012, a jsou tam dvě roční etapy. Takže někdy v roce 2014 v květnu by mohla být ukončena, vyúčtovaná komplet,“ vypočítal farář Hruška.

Ani vedení města nezahálí. Starosta Vanoušek psal dopis hejtmanovi, zda by se kraj nepodílel na spolufinancování. Příslib bude možné získat až podle výsledků hospodaření za první půlrok letošního roku.

„Druhá věc je, že uvažujeme i o své vlastní podpoře z rozpočtu města Chebu, že bychom v případě, že by náš velký projekt, který chystáme, to je revitalizace levého břehu Ohře, neuspěl, tak že bychom podpořili rekonstrukci chrámu Svatého Mikuláše,“ naznačil další vývoj Vanoušek. 

Požadavek farnosti je na 7,5 milionu korun, přičemž město už pomohlo s financováním stavební dokumentace. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy