2011 – Cheb: Víkend ve znamení 950 let (4382) (TV Západ)

Třídenní oslavy 950 let města Chebu proběhly o uplynulém víkendu. Návštěvníci měli možnost navštívit nejrůznější akce, které se konaly na několika místech. Zahájení oslav předcházelo páteční setkání představitelů města s pozvanými hosty partnerských měst, čestných občanů, bývalých starostů města a dalších pozvaných osobností. To se odehrálo v obřadní síni chebské radnice. Na náměstí krále Jiřího byl od tří hodin odpoledne zahájen program slavností.

dezinfekce

"Žijeme ve městě s dlouhou tradicí a významnou, v některých chvílích i dramatickou, historií. Až do roku 1721 se Chebu díky okolnostem i obratné politice dařilo držet výsadní postavení a mimořádná privilegia. Za dobu od první písemné zmínky se vystřídalo více než třicet generací. Dnešní podoba Chebu je výsledkem a odkazem práce statisíců lidí, kteří v něm žili a pracovali," řekl na úvod starosta města Pavel Vanoušek.

Na chebském náměstí vyrostly obří stany, kde se čepovalo pivo a prodávalo občerstvení. Stánky s rozličným sortimentem byly v obležení návštěvníků. Na pódiu i pod pódiem probíhal v sobotu program, děti měly možnost zhlédnout pohádky nebo kejklíře.

Součástí oslav byla také výstava mapující osudy Chebanů. Návštěvníci kostela svatého Mikuláše si mohli prohlížet karty s jednotlivými životními příběhy lidí. K dispozici byla také prezentace s ukázkami některých zajímavých osudů promítaná na plátno v interiéru kostela.

Asi nejočekávanější událostí bylo otevření výstavy o historii města Chebu, která poprvé ukázala veřejnosti dokument z roku 1061. Jeho originál byl zapůjčen z Německa. 

"Úkol to nebyl vůbec jednoduchý, protože sehnat takto starou listinu, půjčit si jí a splnit všechny technické a ekonomické podmínky pro její zapůjčení nebylo jednoduché," uvedl ředitel chebského muzea Roman Procházka.

Zklamáním bylo naopak pro návštěvníky i novináře nemožnost pořízení fotografií nebo záznamu z výstavy. Listinu vám proto ukážeme pouze v oskenované podobě, kterou nám muzeum poskytlo.

Sportovní akcí Chebské kašny končil sobotní program. Po úvodních závodech v dětských kategoriích závodili cyklisté na trase vytyčené na pěší zóně.

Další záběry uvidíte po skončení Zpráv v pořadu Bez komentáře.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy