2011 – Cheb: Rekonstrukce recepce odhalí staré fresky (4542) (TV Západ)

Chebská radnice připravuje projekt na rekonstrukci prostoru podatelny. Projekt má přinést vyšší komfort pro občany a zajistit jim část služeb přímo na místě. Podle vedení města je navíc recepce vstupní prostor a má být reprezentativní.

dezinfekce

"My vnímáme stávající podatelnu jako zastaralou, nevyhovující aktuálním potřebám, a chtěli bychom, aby občan, který přijde na radnici, byl odbaven. Významná většina lidí, kteří přicházejí na radnici, tak aby byli odbaveni v těch prostorách recepce. Jsou to pracoviště, která se týkají třeba pokladny, placení poplatků, pro město, záležitosti spojené s ověřováním podpisů, agenda Czech pointu, tak to jsou agendy, které dne máme na úřadě různě rozmístěné, lidé musí jezdit výtahem a bloudí nám úřadem a není to vždy správně, takže bychom to chtěli tímto zefektivnit," uvedl hlavní důvody změn místostarosta Tomáš Linda.

Na recepci by měl být pracovník, který má o úřadě přehled a bude umět poradit přicházejícímu. Jednou z významných součástí rekonstrukce prostor bude vybudování výtahu, který umožní bezbariérový přístup do části, kde se nachází obřadní síň.

"Poměrně často dochází k návštěvám lidí, kteří mají handicap a do obřadní síně se dostávají složitě, že se musí vynášet. Není to důstojné. Chtěli bychom právě pro tyto lidi, pro starší lidi, umožnit bezbariérový přístup do této části radnice, kde se odehrává spousta společenských událostí. Ať už je to Zastupitelstvo města, svatební obřady, vítání občánků a další události v životě města," vyjmenoval Linda. 

Od autora knihy o chebských freskách Vladimíra Růžka se navíc na městě dozvěděli, že se v prostorách nachází tzv. erbovní galerie. V jedné z kanceláří je částečně malba vidět.

"Ty fresky jsou schovány pod stávající klenbou, která tam byla dobudována přibližně v 18. století, není tudíž totiž, z hlediska památkové péče, hodnotná. A v rámci té rekonstrukce se chceme bavit, jak s panem dr. Růžkem, tak s památkáři, jestli by nestálo za to, znovu tyto fresky znovu odhalit a ukázat je veřejnosti," uvedl Linda.

Pod nánosem štuku by se mají nacházet erby evropských zemí té doby, erby měst Zemí koruny České, a místní erby lokální, které symbolizovaly význam města Chebu. Rekonstrukce proběhne pravděpodobně příští rok až bude projednána s památkáři. Podle Lindy to bude velký zásah do provozu úřadu, a proto by měly práce začít o letních prázdninách.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy