2011 – Cheb: Oprava uličky Zavražděných vyjde asi na milion (4468) (TV Západ)

V památkové zóně města Chebu se nachází nenápadná ulička. Turisté nemají ani možnost zjistit její jméno, ale místní jí znají jako uličku Zavražděných. Ve středověku zde došlo k zabití větší skupiny židovských obyvatel města zfanatizovaným davem.

dezinfekce

Současný stav úzké uličky je žalostný. Navíc v nočních hodinách si z ní vandalové dělají veřejnou toaletu a popelnici zároveň. Proto se město rozhodlo místo opravit, instalovat vstupní brány a zavést zde režim podobný Klášterní zahradě nebo Krajince.

"Měl by se opravit povrch, měl by se vydláždit dlažebními kostkami, měla by se ulička zatraktivnit proto, aby to bylo jedno z míst, které bude lákat turisty při prohlídkách našeho historického města. Při vstupech do té uličky by mělo být ve třech světových jazycích napsáno, co se zde odehrálo ve 14. století, ten známý pogrom několika desítek židů, kvůli kterému hrozilo i městu Cheb od Karla IV odebrání mnoha výsadních práv, které město v té době mělo. A vedle toho by se měly opravit zdi při této uličce a měly by se tady objevit tři nové sloupy veřejného osvětlení," popsal místostarosta města Tomáš Linda.

Historizující sloupy se znakem Chebu, které se podle Lindy podobají těm ze Starého města pražského, budou postupně instalovány po celém historickém jádru města. Ničení opraveného místa chce město zabránit instalací branek, které se na noc budou zamykat. Opravy uličky vyjdou město podle prvních odhadů asi na milion korun. Podnět vyšel z obyvatel okolních domů, kteří na stav lokality upozorňovali.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy