2011 – Cheb: Odchyt holubů přijde na 130 tisíc korun (4296) (TV Západ)

Letošní zima je pro stovky holubů v Chebu jejich poslední. Město se rozhodlo řešit neúnosnou situaci, podobně jako loni, jejich odchytem. Ptáci znečišťují památky a přenášejí nejrůznější choroby.

dezinfekce

"Loni jsme chytili 1234 holubů, letos jich máme přes 700, skoro osm set. Chytáme od začátku prosince do konce března," uvedl majitel firmy, která holuby odchytává, František Chrpa.

Pracovníci firmy využívají současné situace, kdy si holubi hledají potravu. Instalují na střechy domů klece, do kterých sypou kukuřici. Holubů je i tak v Chebu mnohem více, než se jim podaří odchytit.

"Máme hrubý odhad, tak 3,5 až 4 tisíce holubů, že tady je v Chebu," prozradil Chrpa.

U volně žijících holubů se vyskytují nemoci bakteriálního původu, jako třeba salmonelóza, nebo virová onemocnění - ptačí neštovice nebo herpesvirová infekce. O tom, že by holubi měli z města zmizet, Chrpa nepochybuje.

"Já si myslím, že by tady neměl být žádný, protože když je chytneme, každý má parazity, jsou nemocní, mají pseudomor, ti holubi kroutí hlavami, takže zdraví nejsou, roznáší nemoci a hlavně na to trpí děti," vysvětlil Chrpa.

Při odchytu používají pracovníci odchytové klece, okolo kterých rozsypou potravu.

"Přiletí, vidí, zobe vedle a jde, tam jsou takové lítačky, vleze dovnitř a už tam zůstane a nemůže ven," popsal Chrpa.

Klece chodí každý den, včetně víkendů, vybírat. Klece mohou zamrzat a firma se dokonce setkává s jejich záměrným ničením. Odchycení holubi se pod veterinárním dozorem usmrtí. Po přemražení slouží jako krmení pro handicapované dravce v záchranné stanici na SOOSu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy