2011 – Cheb: Město chce pomoci s rekonstrukcí Špýcharu (4517) (TV Západ)

Chebský špýchar, který do nedávna využívalo místní muzeum, by mělo sloužit známé fotografické Galerii 4. Prozatím se ale organizaci nepodařilo sehnat peníze na nákladnou rekonstrukci. Přestože je projekt už ve fázi vydaného stavebního povolení, rozsáhlé prostory zejí prázdnotou. S pomocí se teď nabízí chebská radnice, které osud celého projektu není lhostejný.

dezinfekce

"Každý, kdo jde kolem, tak vidí, že střecha je ve špatném technickém stavu, a že by bylo potřeba s tím objektem něco udělat. Na druhou stranu, Galerie potřebuje prostory pro svůj další rozvoj, tak jsme nabídli Karlovarskému kraji, že by si město vzalo půjčku, úvěr a provedlo rekonstrukci na své vlastní náklady s tím, že v nějakém dlouhodobějším nájemním vztahu by Karlovarský kraj platil takové nájemné, abychom z něj mohli splácet ten úvěr", nastínil možnost starosta Pavel Vanoušek.

Potíž je v tom, že investice by měla být okolo 35 milionů, což v nájmu nelze zaplatit ani v dlouhodobém horizontu. Proto kraj hledá i jiné možnosti, například sehnat dotaci. Galerie 4 je prestižní fotogalerií a město si jejího významu je vědomo.

"Galerie 4 je jednou z ozdob města, protože má nejen vlastní expozici a pořádá vernisáže, ale organizuje i řadu kulturních a společenských akcí, jako jsou například Chebské dvorky nebo Chebské niky, takže máme eminentní zájem pro to, aby Galerie dál fungovala", vyjádřil jasnou podporu starosta Vanoušek.

Současné prostory neumožňují rozšíření Galerie. Nejen v tom by Špýchar pomohl.

"Také pro to, aby tam mohla (Galerie 4) mít své depozitáře a zázemí pro své sbírky, a také pro to, aby tam byl bezbariérový přístup pro tělesně postižené. To všechno by bylo v těch nových prostorách naplněno", vypočítal Vanoušek.

Z více než 1600 metrů čtverečních podlahové plochy by mělo být 500 vyčleněno na výstavní prostory. Ve Špýcharu naleznou místo také technické prostory, zázemí a místa pro workshopy a ateliéry.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy