2011 – Cheb: Historii divadelnictví mapuje nová kniha (4400) (TV Západ)

Křest knihy k výročí padesáti let samostatné chebské scény proběhl v obřadní síni radnice v pondělí 6. června. Autorem téměř pětisetstránkového díla je bývalý ředitel Západočeského divadla František Hromada. Materiály podle svých slov shromažďoval již od osmdesátých let a na samotné knize pracoval se spoluautory zhruba dva roky.

dezinfekce

Na vzniku knihy se spolupodíleli historik a překladatel Jaromír Boháč, dramaturgyně Marta Ljubková, která mapuje poslední desetiletí, a autorka anglického resumé Rostislava Gordon-Smith. V letošním roce slaví divadlo padesát let existence, ale kniha přibližuje historii divadelnictví od středověku.

"Začínala ve středověku, prakticky slavnou chebskou Božítělovou hrou, to jsou Pašije k Božímu tělu. Zřejmě tady asi byla o velikonocích zima, tak to dělali k Božímu tělu, které je, tuším, že v červnu, takže už bylo tepleji. Tyto Pašije mají přes osm tisíc veršů, jsou zachované, a dokonce profesor Václav Černý ve své publikaci O středověkém drámatu o tom píše jako o světovém a evropském unikátu. Což Cheb ani neví," popsal nejstarší doby divadla autor knihy František Hromada. 

Kniha je dvojjazyčná. Kromě českého textu je souběžně německý překlad. V historii divadelnictví se ta německá dá podle autora srovnat s českou.

"To české divadlo, které tady vznikalo už za první republiky u ochotníků a loutkářů, po válce se to divadlo rodilo z popela, doslova. A svým způsobem takto působí to divadlo dodnes, protože, vezměte si, že to město není tak veliké, nicméně podívejte se na Vary, na tragický osud varského divadla. Já to říkám záměrně, protože si myslím, že Karlovy Vary by se měly zamyslet nad tím, že jako jediné krajské město nemají vlastní divadlo," uvedl dále Hromada. 

Kniha není primárně určena jen pro odborníky a divadelníky. Autor proložil faktografickými údaji nabitá témata krátkými intermezzy. V nich najde čtenář osudy zdejších slavných herců nebo dramatiků, jejichž kusy se v Chebu hrály.

"Tak jsem to zastavil tím, že jsem tam připomněl autory, kteří nejvíce oslovovali tu dobu. Aby člověk dostal pohled na to, jací lidé žili v tomto městě. Protože dramaturgie tehdejšího divadla o tom vypovídá. Trošku mám velký problém s tím, že se nezachoval žádný fotografický materiál tohoto divadla z první republiky," poznamenal Hromada.

Vydání publikace podpořilo město Cheb půl milionem korun. 

"Město si toto divadlo vzalo za své. Město toto podporuje, podporuje to i ve svém programovém prohlášení. Já si myslím, že je to především o tom, že nám na tom divadlu záleží," vyjádřil postoj města místostarosta Michal Pospíšil.

Výpravná publikace s množstvím fotografií a obrazového materiálu je k dostání v místním Infocentru za cenu 445 korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy