2010 – Sokolov: Výstava Druhá světová válka (4073) (TV Západ)

U příležitosti 65. výročí konce války probíhá v sokolovském zámečku výstava. Muzeum Sokolov přibližuje, jak události předcházející vypuknutí válečného konfliktu, tak průběh války ve světě i v regionu. Při vernisáži byla na nádvoří přítomna dobová vojenská technika. Zazněla státní hymna a čestná salva za oběti světového konfliktu.

dezinfekce

Na výstavě jsou chronologicky připomenuty události let 1938 – 1945. Z pohledu celosvětového, Československého i místního. Informace jsou na panelech a jsou doplněné trojrozměrnými sbírkovými předměty.

Můžete si tak prohlédnout například fotografii sokolovského rodáka Theodora Schwarze v uniformě britského letectva se svými rodiči. Místní důsledky války dokresluje plánek ženského koncentračního tábora ve Svatavě. Události ze září 1939 přibližuje náznaková ukázka četnické stanice v Habartově se zavražděným praporčíkem Janem Koukolem.

Návštěvníci získají informace o tzv. Hnědém puči. Ten propukl po Hitlerově projevu v Norimberku, který byl vnímán jako signál k obsazení Sudet. V něm obvinil Čechy, že tyranizují Němce v pohraničí.

Ve vitrínách jsou k vidění vyznamenání, válečné německé kříže, odznaky NSDAP,

československé vojenské řády i medaile. Také makety tanků - německý Tiger a britský tank Matilda využívaný v severní Africe.

Okolnosti válečného období doplňuje ukázka zařízení na ilegální tisk nebo mapa Sokolova. Zajímavé titulky přinášejí československé dobové tiskoviny.

Jako pozvánka k prozkoumávání regionu mohou posoužit infotabule o pomnících na Sokolovsku. 

Výstava potrvá do 29. srpna.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy