2010 – Sokolov: Hasiči chtějí uspořádat unikátní závod (4240) (TV Západ)

V části města Sokolov zvané Jižní lom leží po léta nevyužívaný pozemek o rozloze 90 hektarů. V současné době je na něm několik černých skládek a celý prostor je porostlý nálety. Dobrovolní hasiči by rádi pozemek získali do pronájmu, zvelebili ho a uspořádali tam příští rok unikátní závod zvaný Bahňák.

dezinfekce

"My ten prostor chceme zrevitalizovat, přilákat tam veřejnost a vybudovat pro ně nějaké sportovní zázemí," krátce shrnul plán jednatel Sboru dobrovolných hasičů v Sokolově Jan Fedorko.

V první fázi by se měla vybudovat překážková trať pro závod. Později by ve spolupráci s městem a hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje rádi areál dále upravili.

"Takové multifunkční vícegenerační sportoviště nejen pro složky záchranného systému, ale i různé bezpečnostní a záchranné složky jiné a samozřejmě i veřejnost," naznačil další vývoj Fedorko.

První kroky k úpravě rozsáhlého prostoru budou za pomoci grantu od města a krajských hasičů. Dobrovolní hasiči pomohou svou prací.

"Zadarmo odvedou práci, to znamená, že tam budeme kácet ty náletové křoviny a dřeviny, budeme tam provádět nějaké výkopové práce a instalaci těch překážek," přiblížil Fedorko.

Pokácené dřeviny použijí hasiči na vybudování překážek a zpevnění ploch. Dráha bude obsahovat různé stavby, které závodníci musí zdolat. Přes Ohři vznikne na dobu závodu také konstrukce z lan, pomocí kterých se řeka bude překonávat. Komu se to nepovede, spadne buď do bahna, nebo přímo do řeky.

"Je tam mělko, řeka bude zajištěna Vodní záchrannou službou v době závodu, takže to bude bezpečné," uklidnil případné závodníky Fedorko.

Ve světě jsou tyto závody masovou záležitostí. Není výjimkou, že se na startu sejdou tisíce lidí. Ten zdejší bude skromnější, organizátoři čekají 300 účastníků z řad záchranných složek. Přihlásit se ale může každý, kdo si chce vyzkoušet své schopnosti. Na přípravu má zhruba půl roku.

"Závod proběhne 21. května 2011," upřesnil Fedorko.

Jiné cvičiště, tentokrát pro Integrovaný záchranný systém, má vzniknout podle plánů v blízkosti budoucího obřího jezera Medard. Podle Fedorka si ale navzájem konkurovat nebudou, spíše se doplní. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy