2010 – Šindelová: Rekordní mrazy v nejstudenějším místě regionu (3958) (TV Západ)

Tuhé mrazy sevřely náš region v uplynulém týdnu. Nejstudenější místo jsme navštívili s kamerou, abychom zjistili, jak působí třicetistupňový mráz. V malé osadě Šindelová, kde žije pár set stálých obyvatel, sídlí pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu Plzeň. Měření se zde provádí od roku 1986.

dezinfekce

Dobrovolný pozorovatel Rudolf Kovařík však začal sledovat a zapisovat údaje již deset let před tím. Poté, co se stal místním kronikářem, dohledal v záznamech dokonce údaj z roku 1929, kdy bylo naměřeno rekordních -40,1 °C.

„Tu teplotu jsem našel přesnější, více uvedenou a lépe rozepsanou v technologických procesech vysoké pece zdejší továrny na výrobu plechu. Protože ten pán, který měl vysokou pec na starost, tak si pečlivě prováděl záznamy, aby mohl vědět, kolik musí dát do vysoké pece uhlí, aby se z té vsázky železo začalo tavit,“ popsal zdejší pozorovatel počasí Rudolf Kovařík.

Měření se podle regulí provádí třikrát denně. 

„V současné době se provádí měření ráno v 7 hodin, poté ve 14 a ve 21 hodin večer. Měří se teplota, vlhkost vzduchu, směr větru a sluneční svit. To jsou základy. A já tady mám ještě na stanici měření promrzání půdy, dále je tady teplota v půdě od 10 cm až do hloubky jednoho metru. K tomu se provádí záznam, kdy začíná a končí mlha, jaká je intenzita sněžení,“ vyjmenoval Kovařík.

Údaje jdou přímo do počítače a odesílají se každých 15 minut do Plzně. Letošní zima je extrémní především nedostatkem slunečního svitu. Stálá nízká oblačnost od 600 metrů až do 1200 metrů nad mořem brání ohřívání vzduchu. 

„Od 28. prosince do pondělí tohoto týdne to bylo 8,1 hodiny. Je to strašně málo,“ postěžoval si Kovařík.

V této lokalitě se dosahuje nízkých teplot tradičně. Napomáhají tomu podmínky, které způsobuje mimo jiné i reliéf krajiny. Tři velká údolí, která se sbíhají přímo v Šindelové, přináší z Krušných hor v noci studený vzduch. Ten nemá kam pokračovat a usazuje se zde.

„Takže se tady skutečně na tomto místě, kde dnes stojíme, vyskytují mrazy nepřetržitě. To znamená každý měsíc. Není zde problém v červnu, v červenci naměřit ve dvou metrech -1°C, při zemi -2 i -3°C,“ potvrdil Kovařík.

Kovařík odhaduje, že u potoka pod velkou loukou je teplota ještě o půl stupně nižší. Naopak jen u pár set metrů vzdáleného rybníka je teplota výrazně vyšší.

„Tak všichni místní znají rybník Tajch. A tam je ta teplota o tři stupně vyšší ráno, než je tady. A osada Krásná lípa, tak je to až o 4,5 stupně,“ uvedl Kovařík.

Podle slunečního svitu se teplota během dne výrazně mění. Extrémní to bývá v létě. Stává se, že je teplota ráno hluboko pod nulou a odpoledne prší. 

„Je to tři roky dozadu, kdy jsem ráno naměřil -0,2°C, bylo to v měsíci srpnu a odpoledne bylo 30,1°C. Což je z klimatologického hlediska absolutní rekord,“ zavzpomínal Kovařík.

Ve středu byla ráno naměřena teplota pět centimetrů nad zemí -30,1°C.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy