2010 – Chebsko: V areálu vodáren byla zahájena investice za 766 milionů (4197) (TV Západ)

Ve středu 6. října byl v areálu chebských vodáren slavnostně zahájen společný projekt s názvem Chebsko-environmentální opatření. Sdružení Čistý Cheb, ve kterém figurují tři stavební firmy, je zhotovitelem projektu, které má za úkol zlepšit stav čističek v Chebu a Mariánských Lázních. Celkově si vyžádají úpravy 766 milionů korun. Rekonstrukce bude zaměřena na snížení tzv. nutrientů.

dezinfekce

„Nutrienty jsou dusík a fosfor, které zejména zatěžují vodoteče a povrchové vody a způsobují následně eutrofizaci v tocích, to znamená rozvoj vodního květu, řas a sinic. Takže je to celkový dusík a celkový fosfor,“ popsala ředitelka Chevaku Michaela Polidarová. 

Z celkového rozpočtu 766 milionů korun jsou uznatelné náklady projektu 627 milionů. Z nich na projekt přispěje Evropská unie 381 milionem, investor 224 miliony a Státní fond životního prostředí poskytne přes 22 milionů. Výdaje zvýší cenu vody v regionu.

„V ceně vody se investice samozřejmě projeví, protože podmínky Operačního programu říkají, že si musí nově budovaná investice po dobu své životnosti vydělat na svou obnovu,“ připomněla Polidarová.

Zároveň ale uklidňuje s tím, že zdražování nijak nevybočí z dlouhodobých plánů. 

„Operační program říká, že nárůst ceny vody by měl být 5 procent nad inflaci meziročně,“ upřesnila Polidarová.

Dalším bodem skupinového projektu je nová kanalizace v chebské čtvrti Švédský vrch a rekonstrukce čerpací stanice ve Františkových Lázních. Přípravy projektu sahají až do roku 2003 a bylo potřeba reagovat na změny v legislativě. Zahájená obří akce má termín ukončení k datu 1. dubna 2013.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy