2010 – Cheb: Vznikne jedna organizace pro kulturu ve městě? (4070) (TV Západ)

V souvislosti s plánovanou výstavbou kulturního domu Svoboda se rozvinula debata o účelnosti a financování této akce. Podle vedení města bude nutné vytvořit novou organizaci, která pod sebe převede podstatnou část kulturního dění ve městě.

dezinfekce

„Já myslím, že je to především otázka ekonomiky, je zapotřebí vybudovat organizaci, která by zaštítila, veškeré dění kolem kultury. Dejme tomu, že tady máme zimní stadion, plavecký bazén, to jsou všechno ztrátové činnosti, takže bychom této organizaci museli dát do vínku i něco, co by vydělávalo,“ popsal hlavní myšlenku projektu starosta Jan Svoboda. 

Uvažuje se proto o převedení pronájmu nebytových prostor na jednu organizaci, včetně správy nového kulturního domu. Inspirací může být příklad Českého Krumlova, kde podobná instituce funguje a hospodaří bez větších problémů. S možností, že by se financování výstavby a provozu kulturního domu negativně projevilo na výsledném hospodaření organizace, město počítá.  

„Město bude tím, kdo bude splácet, jinak je to legitimní diskuse, zda tak velký dluh ano či ne. Já si myslím, že město má zdravé finance, a proto se může zadlužit, nemá smysl čekat dalších deset let na to, abychom měli kulturní dům a samozřejmě, že každý provoz takového domu jde do mínusu, a proto ta organizace, proto ta ekonomická otázka, a proto se budeme ty ztráty mít co nejmenší,“ uvedl Svoboda.

O tom, jaký model se nakonec prosadí, rozhodne zřejmě až nové zastupitelstvo.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy