2010 – Cheb: Ve městě se méně solí chodníky (4248) (TV Západ)

Sníh v poslední době nedělal problémy jen řidičům, ale také chodcům. Město Cheb se po loňské zkušenosti rozhodlo méně solit a spíše sníh uklízet.

dezinfekce

"Lepší nežli chemické ošetření je mechanické odstraňování sněhu. V loňském roce se to osvědčilo, občané to vcelku přivítali, nebyly k tomu zásadní připomínky. Takže tímto způsobem pokračujeme i v současné době," shrnul názor města starosta Pavel Vanoušek.

Odklízení sněhu je ale možné pouze pokud dovolí povětrnostní podmínky. Při větších mrazech je sůl potřebná. 

"Ten chemický posyp by byl používán v době, kdy hrozí tvorba náledí. Ale pokud jsou takovéto běžné podmínky, tak dáváme přednost mechanickému odstraňování sněhu," potvrdil Vanoušek.

Úklid sněhu je pro město výhodnější i z finančního důvodu. Není to sice hlavní hledisko, ale v době všeobecného šetření je to běžné. Navíc se tolik nezatěžuje životní prostředí. V neposlední řadě se využijí pracovní síly lidí, kteří mají povinnost si odpracovat určitý počet hodin.

"Tak není to jednoduchá situace. Všichni víme, že v posledních dnech napadlo toho sněhu hodně. Pochopitelně převážně pracují na odstraňování sněhu kmenoví pracovníci, ale využívá se i takzvaná veřejná služba," zhodnotil situaci Vanoušek.

Některá místa ani chemicky ošetřovat nejde. Příkladem může být nová pěší zóna, kde by sůl mohla poškodit povrch. Sníh se odklízí a v případě mrazu se posype inertním materiálem jako je štěrk nebo písek.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy