2010 – Cheb: Sto let linorytu se představuje (4050) (TV Západ)

Velká srovnávací výstava v chebské Galerii výtvarného umění se věnuje vývoji grafické techniky linorytu. Sto let historie této nejmodernější z technik dosud nebylo v takovém rozsahu předvedeno veřejnosti. Technika linorytu bývala považována za náhražkovou, ale prožila dramatický vývoj a postupně si vydobyla svou prestiž.

dezinfekce

První skupina prací v pravé části horního patra galerie představuje počátky linorytu až po 60. léta a abstrakci. Můžete si prohlédnout díla Josefa Čapka, Václava Špály nebo Emila Filly. Jsou k vidění barevné linoryty od Josefa Váchala, zobrazující Pýchu, Lenost nebo pozdější dílo Kalvárie. Vladimír Boudník se ve svém díle z roku 1947 ptá zda "Žijí na světě ještě nějací lidé?". 

Druhá část se věnuje tzv. druhé vlně českého linorytu. Ta je připisována změně technických dispozic a nástup PVC. Zpřístupnění nově používaných materiálů vyvolalo velký zájem nastupující generace.

Velké linoryty Jana Vičara Andělé nebo matrice díla s názvem Lov zaujmou svými rozměry i zpracováním detailu. Michal Cihlář, který pracoval pro Respekt, vystavuje mimo jiné i sto originálních linorytových štočků pro Orientaci, přílohu Lidových novin. Zajímavé srovnání se nabízí u linorytů, kde je zároveň přiložena i fotografická předloha. Svými pracemi se prezentují i autoři jako Šárka Trčková, Vladimír Kokolia, Jan Kubíček, Ondřej Michálek nebo Vojtěch Kovářík. 

K výstavě, kterou finančně podpořilo Ministerstvo kultury, byl připraven reprezentativní katalog. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy