2010 – Cheb: Přeshraniční spolupráci nemocnic popíše nová studie (3985) (TV Západ)

Chebská nemocnice by mohla v budoucnu hrát důležitou roli v přeshraniční spolupráci mezi zdravotnickými zařízeními po obou stranách hranice. Studie za 3,5 milionu by měla přinést konkrétní kroky k rozvíjení spolupráce. O tom, kdo tuto studii vytvoří, rozhodne vypsané výběrové řízení.

dezinfekce

„Tato studie získala podporu z přeshraničního programu Česko-bavorského CÍL 3. Podmínkou je, že musí dojít k vytendrování vítěze. Ten by měl mít určité zkušenosti, dobré reference a mít hlavně Česko-německý jazykově vybavený tým a měl by se orientovat v právu na české i německé straně,“ vyjmenoval hlavní požadavky místostarosta Michal Pospíšil.

Studie by měla řešit rozdílné právní systémy obou zemí a nalézt způsob řešení. Důležitou otázkou je financování od pojišťoven a hrazení zákroků. Další součástí je stacionární péče a vzdělávání, především jazykové, personálu. Jedním z prvních konkrétních kroků by měla být společná záchranná služba – letecká i pozemní.  

„Jsou to nehody, náhlé příhody nebo transport turistů z obou stran do zařízení buď k nám, nebo na druhou stranu, případně využít toto zařízení, takže ten člověk, kde se mu to stane, bude i ošetřen a nebude to mít dopad finanční nebo v oblasti kvality služeb,“ uvedl příklady Pospíšil.

Bavorská strana vedla jednání o zřízení leteckého dispečinku záchranné služby v Horní Falci. Jedná o dvou místech, o Waldsassenu nebo na klinice ve Weidenu. O tom, kam pacienti budou transportováni vyplyne ze studie. Na jejím financování se podílí společně jak česká, tak německá strana. 

„Karlovarský kraj také dával tu samou částku jako město Cheb, to znamená v přepočtu 128 tisíc korun,“ připomněl Pospíšil.

Spádové oblasti mají shodně asi po 100 tisících obyvatelích. Na české straně jsou kromě chebské nemocnice ještě sokolovská a karlovarská. Klinika ve Weidenu zahrnuje devět zařízení a připojí se také nemocnice v Selbu a Marktredwitz. Celkem se projektu účastní 14 zdravotnických zařízení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy