2010 – Cheb: Nemocnice získala nejmodernější monitorovací zařízení (3990) (TV Západ)

Nejmodernější monitorovací technika nyní slouží v chebské nemocnici. Zařízení za 1,764 mil. bylo zakoupeno z daru města ve výši 1,5 mil. korun. Symbolický šek předal starosta města Jan Svoboda za účasti hejtmana tajemníkovi lékařské péče doktoru Kopeckému.

dezinfekce

"Naše oddělení bylo vybaveno infuzní technikou, což jsou zjednodušeně přístroje, které dávkují léčiva a infuzní roztoky a to tak, že to je v současnosti nejmodernější technika na našem trhu," řekl primář ARO nemocnice Cheb MUDr. Pavel Kopecký.

Přístroje pracují přesně podle nastavení a mají pojistku proti podání špatného léku. Nedovolí také překročení maximální dávky léčiva. Tím se zvyšuje bezpečnost pro pacienty a eliminuje se faktor lidského selhání. Z paměti zařízení lze zpětně získat údaje o průběhu a případných pochybeních.

"Jsou vybavené také alarmy, zvukovým zařízením, pokud dojde k nějaké chybě, ať už k chybě přístroje, chybě pacienta, rozpojení apod.," upřesnil Kopecký.

Oddělení ročně přijme asi 200 pacientů v bezprostředním ohrožení života. K důležité péči o základní životní funkce mají zdravotníci 12 dávkovačů, čtyři infuzní pumpy a čtyři dokovací stanice, ke kterým se zařízení připojí. Starší přístroje nebyly tak dobře vybaveny. Na oddělení ARO by rádi ještě získali techniku pro pacienty s dýchacími potížemi.

Interní jednotka oddělení intenzivní péče dostala 10 monitorů životních funkcí ve dvou typech - invazivní i neinvazivní. Přitom je možné rozšíření až na 64 monitorů.

"Zlepšuje možnosti sledovat vitální, životní funkce pacientů jak dechové, tak činnost srdce. Dostaneme se jak k měření krevního tlaku invazivními metodami a je tam výrazně lepší možnost než těch předchozích monitorů snímat zpětně EKG křivky včetně alarmových událostí, které tam ten monitor zachytil," popsal činnost zařízení lékař interního oddělení Jan Vohralík.

Pro zdravotnický personál znamená modernizace výrazně lepší kontrolu nad stavem pacienta. Na sesterně je centrála, odkud je možné sledovat pomocí bezdrátové technologie průběh léčby vážných stavů. 

"Jsou to onemocnění srdce, poruchy srdečního rytmu, srdeční selhání, podezření na akutní srdeční infarkt, pak je to skupina nemocí zánětlivých, čili jsou to hlavně těžší záněty jak močových cest, tak plicní záněty, zhoršení chronických plicních chorob, pak jsou to metabolické choroby, krvácení do trávícího traktu, ošetření krvácení z vředů a tak dále," vyjmenoval příklady Vohralík.

Monitorovací zařízení nemocnici zcela vyhovuje. Dalším zařízením, které by rádi pořídili je echokardiograf.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy