2010 – Cheb: Morčata v Sově přilákala děti i dospělé (4028) (TV Západ)

V chebském domě dětí a mládeže Sova proběhla o víkendu výstava ušlechtilých morčat. Pestrá směsice barev i délek srsti přilákala malé i velké návštěvníky. Ti si mohli prohlédnout 160 soutěžících jedinců od 36 vystavovatelů.

dezinfekce

Morčata soutěžila v několika kategoriích. Základní kriteriem byla délka srsti. Ceny si proto odnesli výherci z kategorií dlouhosrstých, krátkosrstých, ale také z méně obvyklé skupiny bezsrstých. Možností byly také vypsané ceny pro páry a kolekci, ve které se hodnotili 4 kusy stejné barvy nebo srsti.

Zvláštní cena byla připravena pro Mazlíka výstavy a Miss, kterou volili návštěvníci pomocí hlasovacích lístků.

Posuzování soutěžních kusů probíhalo standardně v sedmi kategoriích. Na morčatech se hodnotí stavba těla, tvar hlavy, jejich oči a uši, stav kůže, kvalita barvy, ale také kondice a prezentace jedince. 

Morčata jsou původem z Jižní Ameriky a v Evropě jsou chována jako domácí mazlíčci od počátku 18. století. Česká organizace chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců zaznamenává v poslední době zřetelný nárůst zájmu o chov těchto roztomilých a společenských zvířátek. 

Druhá letošní celorepubliková výstava měla také svou prodejní část. Na té bylo možné zakoupit morče v cenách od 100 korun. Neprodejné, výstavní kousky jsou ale dražší, a pokud byste si chtěli pořídit zcela bezsrstého jedince, vyjde vás až na několik tisícovek.

O tom, že chovatelé morčat nepostrádají smysl pro humor, svědčí i některá jména soutěžních morčat. Vidět jste tak mohli například Milivoje Pampelišku, Mobbyho, Bonnyho od Zlaťáka nebo Zippo Jezerku.

Další obrázky vám přineseme po skončení Zpráv v pořadu Bez komentáře.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.05.2020 12:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy