2009 – Ze Sokolova do Kynšperku po nové cyklostezce (3898) (TV Západ)

Skoro 16 km kvalitní cyklostezky bylo slavnostně zprovozněno mezi městy Sokolov a Kynšperk. Trasa je součástí páteřní cesty Karlovarským krajem, která kopíruje tok řeky Ohře. Původně měl být úsek hotov na jaře, ale vzhledem k problémům s přeložkou kabelu u železniční trati, byl dokončen o celých osm měsíců později.

dezinfekce

Počasí cyklistům při zahájení provozu cyklostezky přálo. Start byl v Kynšperku a padesátka účastníků si projela celý úsek. Co za výhody přinese nová stezka pro obyvatele regionu?

„Určitě možnost lepšího sportovního vyžití, protože budou jezdit po komunikaci mimo silnice, kde nebudou jezdit auta. Neměly by se tam objevovat ani jiné motorové prostředky,“ uvedl starosta Kynšperku René Bolvari.

Cyklostezka je široká 3,5 metru a má jen malé převýšení. Je tak vhodná nejen pro cyklisty, ale i pro jízdu na in-line bruslích. Zprovozněný úsek stál celkem 100 milionů korun. Vše platil stát prostřednictvím Fondu pro zahlazování následků těžby.

„Úsek ze Sokolova do Kynšperka bereme jako začátek celkové cesty až do Chebu. Sokolov byl nositelem úkolu. Čili kontaktoval všechny zúčastněné starosty a majitele pozemků až do Chebu a řídil přípravu územní jak stavebního povolení, tak územního rozhodnutí. A v tuto chvíli je celý úsek připraven k realizaci až do Chebu,“ řekl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Původně měla být cyklostezka jen jako zpevněná v šotolině. Po zkušenostech z jiných míst, kde cyklostezky využívají i maminky s kočárky se rozhodlo pro lepší, ale dražší asfaltový povrch. 

„Samozřejmě projekt, který je 8 – 9 let starý tak by z dnešního pohledu určitě doznal drobných úprav, našli bychom lepší možnosti jak propojit jednotlivé části, např. most na Medard, který jsme tenkrát neočekávali, že bychom mohli získat do svého vlastnictví, byl plánován ke zbourání. Takže teď by bylo určitě lepší jezdit do Citic proti proudu Ohře na pravé straně. Ale to jsme samozřejmě v té době nevěděli a když finanční úřad začal tuto stavbu financovat, tak tyto změny nebylo již možné provést,“ vysvětlil starosta Jakobec.

Úsek z Kynšperku do Chebu povede obcemi Mostov nebo Nebanice. Tuto stavbu ale bude řídit již kraj. Na realizaci nyní žádá o dotaci z Regionálního operačního programu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy