2009 – Cheb: Město představilo projekt komplexního kulturního domu (3909) (TV Západ)

Studii nového víceúčelového zařízení představila zástupcům tisku chebská radnice. Projekt s rozpočtem asi 120 milionů korun by měl začít v příštím roce. Vznikne rekonstrukcí domu Svoboda, který město zakoupilo před časem. Přítomný zástupce autorského týmu představil podrobně celé vnitřní uspořádání.

dezinfekce

„Nový kulturní dům se bude lišit zcela zásadně, protože z toho původního tam mnoho nezbude – z toho vzhledu. Původní objem se obestaví novými přístavbami, které budou plnit funkci nového obalu budovy, a vzhled bude v podstatě jako novostavba,“ vysvětlil autor studie popsal Adam Rujbr.

Přestavba prostor se snažila zachovat to, co má opodstatnění a ostatní změnit podle moderních požadavků.

„Kus historie zůstane ve sklepení. Původní barokní sklepy zůstanou zachovány ve své původní podobě. Stejně jako zůstanou zachovány obloukové balkony na hlavním sále,“ uvedl dále Adam Rujbr.

Nejdůležitějším prostorem bude hlavní sál, zhruba dva a půlkrát větší než dosavadní prostor v KASSu. Jeho kapacita při plesech by měla být 500 míst.

„Já osobně sám nejsem nadšen z toho, že např. maturitní plesy chebských středních škol se už léta organizují mimo město Cheb. Přičemž my jsme, dalo by se říci, centrem regionu a přitom naši maturanti jezdí někam jinam,“ dodal místostarosta Miroslav Plevný.

Realizací plánů by město získalo konečně reprezentativní budovu, kam by bylo možné směřovat důležité společenské akce, a to i ty, které kladou vysoké nároky na solidní zázemí. 

„Rozhodli jsme se, že bychom rádi, aby to nebyl jen jeden sál bez jakéhokoliv doprovodného zázemí, ale že by bylo dobré udělat skutečně kulturní dům s požadavky, které se v současné době na kulturní domy kladou. Aby existovalo, jak vhodné předsálí a vhodné vybavení pro plesové uspořádání, s restauračním zázemím, s kuchyní, aby byl jeden objekt v Chebu, který by skutečně fungoval jako kulturní dům a nemuseli jsme mít tyto záležitosti roztříštěny po městě, což i z hlediska provozního je lepší,“ vyjmenoval nároky města místostarosta Plevný.

Podle návrhu studie by se pravděpodobně všechny služby přenesly z budovy KASSu do nového domu.

„Nový kulturní dům bude po technické stránce i po stránce pohodlnosti při zásobování mnohem dál. Bude možno tam zajet s auty, i nákladními, a to až přímo na scénu téměř,“ popsal jednu z důležitých výhod Adam Rujbr. 

Ve vnitřních prostorách vznikne kromě hlavního sálu také množství doplňkových prostor. Najdou zde místo tanečníci v obdobě zrcadlového sálu. Vznikne klubová restaurace, Café restaurant bar, galerie i kanceláře. Komplex bude možné využívat celý současně nebo jen určité části podle typu akce. Na realizaci projektu by město chtělo získat úvěr. 

„Město Cheb by mohlo získat peníze na rekonstrukci i z vlastních zdrojů s tím, že částka je ale taková, že by se musely omezit investice v daném roce do jiných akcí, které město Cheb určitě potřebuje,“ nastínil způsob financování místostarosta Plevný. 

Podle předpokladů by mohl být úvěr na 8 let se splátkami kolem 15 milionů korun. To by nemělo zatížit zásadním způsobem rozpočet. Jedním z vylepšení, které by nový kulturní dům přinesl, by byl průchod do Vodní ulice. 

„Byl to jeden z požadavků investora, který je naprosto v pořádku. Umožní to zprůchodnění území a bude tam perfektní možnost projít přímo z historického města do strany, kde se nachází LIDL,“ řekl Adam Rujbr.

Slabším místem je malé parkoviště, které autoři navrhli pro zachování parčíku před budovou.

„Parkoviště není dostatečné – to parkoviště, které je navrženo před kulturním domem. Nicméně v okolí se nachází další dvě parkoviště v bezprostředním okolí. Jedno parkoviště je na Kasárním náměstí a další parkoviště přímo u obchodního domu LIDL,“ dodal Rujbr. 

O osudu kulturního stánku rozhodne zastupitelstvo zřejmě na svém prosincovém zasedání.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy