2003 – Sokolov: Přidělování vyhrazených parkování se zpřísní (TV Západ)

Na zřízení vyhrazeného parkovacího místa nebude mít v Sokolově již automaticky nárok každý držitel průkazu ZTP. Radnice tak reaguje na množící se případy, kdy o takovéto místo žádají i osoby, které jejich postižení v pohybu nijak neomezuje.

dezinfekce

Zvláštní parkovací místa by tak do budoucna měli dostat pouze invalidé, kteří prokáží, že jejich postižení je skutečně závažné.

"První pojistka je taková, že zákon nám neukládá toto místo držiteli průkazky ZTP dát, pouze říká, že pokud mu ho chci dát, tak musí být zadarmo," uvedl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

O tom, jestli bude majiteli průkazů ZTP vyhrazené místo skutečně přiděleno, budou rozhodovat přímo členové městské Rady.

"To znamená, pokud držitel průkazu ZTP prokáže, že to místo potřebuje, když to řeknu trochu vulgárně, prostě je bez nohou, tak to místo dostane," komentoval situaci místostarosta. 

Jistotu nemají do budoucna ani lidé, kteří parkovací místo dostali již dříve. Jeho přidělení je totiž omezeno na dobu určitou, po jejímž uplynutí je potřeba město zažádat o prodloužení.

"Máme smlouvy, tedy některé, které končí v roce 2004, některé do 2006. Počítáme, že tyto smlouvy budou ukončeny. To znamená, že se podíváme, jestli ten člověk například má umělý kloub třeba v lokti a dělá dál svoji profesi a potom již to místo nepotřebuje a jenom to využívá, aby měl kde parkovat zadarmo, tak si myslíme, že toto není solidní, takže tito lidé to místo nedostanou," dodal Dvořák. 

Ještě v loňském roce dostávali v Sokolově hendikepovaní lidé vyhrazená místa automaticky zdarma. Na přelomu roku město za jeho zřízení zavedlo jednorázový poplatek ve výši deseti tisíc korun. Po krátké době ale od něho ustoupilo a postižené místo toho začne nyní přísněji posuzovat. Druhou pojistkou proti zneužívání by pak měl být poplatek na uhrazení nákladů spojených se zřízením vyhrazeného místa, tedy například za instalaci dopravní značky, který se má pohybovat v rozmezí od dvou do pěti tisíc korun. Jestliže ale žadatel prokáže, že jeho zdravotní stav přidělení místa skutečně vyžaduje, může Rada tento poplatek prominout. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy