2003 – Region: Kraj chystá koncepci zdravotnictví (TV Západ)

Do konce dubna letošního roku by měla být hotova koncepce zdravotnictví v Karlovarském kraji. Tento strategický materiál by měl mimo jiné odpovědět i na otázky, která oddělení a v jakém časovém horizontu budou zrušena ve třech bývalých okresních nemocnicích.

dezinfekce

"Základní představa je jasná, nehodláme rušit žádnou nemocnici," uvedl stručně náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Horký. 

Jisté je již také to, že v každé ze tří okresních nemocnic zůstanou zachovány čtyři základní obory, a to interna, chirurgie, dětské a gynekologicko-porodnické oddělení. K těm by měly navíc přibýt další, které jsou v jednotlivých zařízeních na špičkové úrovni a již dnes mají celokrajský charakter. V Karlových Varech je to například traumatologie a rozšířená chirurgie zaměřující se na složitější operace, v Sokolově ortopedie, patologie nebo oční, v Chebu pak onkologie.

"Dá se říct, že celé dva roky, co jsme v úřadě, tak jsme vlastně podporovali činnosti těch oddělení, která nakonec krajskými zůstanou," potvrdil náměstek. 

Podle vedení kraje by ale přesto nemělo dojít k rušení nemocničních lůžek. Pouze část z lůžek akutních, těch je v současné době v kraji zhruba čtrnáct set, bude nahrazena lůžky následné a rehabilitační péče, kterých je momentálně nedostatek.

"Nebudeme mluvit o více než dvě stě lůžcích," spočítal Horký. 

Transformace jednotlivých nemocničních zařízení by přitom měla být dokončena zhruba v horizontu tří až pěti let. 

"S prvními kroky můžeme určitě počítat ještě do konce roku 2003," přiblížil náměstek. 

Pacienti z Karlovarského kraje si tak do budoucna budou muset zvyknout na to, že v některých případech cestují do nemocnice dále než v současnosti. Výměnou za to by jim ale vzdálenější oddělení měla nabídnout kvalitnější péči.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy