2003 – Cheb, Waldsassen: Lidé oslavili vstup do EU (TV Západ)

Ve středu šestnáctého dubna podepsala Česká republika spolu s dalšími devíti státy v řeckých Aténách smlouvu o přistoupení k Evropské unii.

dezinfekce

Na hraničním přechodu Svatý Kříž-Hundsbach tento důležitý krok společně oslavili desítky lidí z obou stran hranice.

Organizátorem slavnostního setkání byl spolek o Europa Union společně s česko-německým neformálním sdružením Stammtisch Waldsassen-Cheb, jehož členové, řadoví občané obou měst se již řadu měsíců pravidelně setkávají.  

„Vážené dámy a pánové, dovolte, abych řekl milí přátele nebo milí noví členové Evropské unie. Vítám vás. Velmi stručně - možná znáte náš Stammtisch Ahoj sousedé. Jsme ve tomto Stammtisch jako malá rodina a doufám, že občané v Chebu a ve Waldsassenu budou jako velká rodina, protože si myslím, že máme velkou budoucnost, když pracujeme spolu,“ řekl česky Günter Juba, člen spolku Stammtisch Waldsassen-Cheb.

Součástí symbolického přivítání Čechů v Evropské unii bylo také rozdávání informativních letáků, které projíždějícím řidičům společně s vlaječkou Unie předávali žáci Waldsassenské zvláštní školy a řada dalších lidí z obou stran hranice.

„ Tímto dvojjazyčný letákem, který je psaný česky a německy, chceme pozdravit všechny české občany, kteří v tento den projíždějí hraničním přechodem a srdečně je přivítat v Evropské unii,“ připojil další informaci Manfred Haider, předseda Spolku Europa Union. 

Plnoprávným členem Evropské unie by se měla Česká republika stát od prvního května příštího roku. Mezitím musí přístupovou smlouvu schválit parlamenty všech členských zemí a čeští občané v červnovém referendu musí odhlasovat, že do Unie chtějí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy