2003 – Cheb: Poradní komisi Rady nahradí okruh odborníků (TV Západ)

Vyhodnocováním veřejných zakázek se v Chebu již nebude zabývat stabilně složená poradní komise Městské Rady. Vedení města chce tak předejít možnému nařčení ze zaujatosti členů výběrové komise.

dezinfekce

"My jsme o této otázce diskutovali už v průběhu minulého volebního období. Myslím, že byla na spadnutí a čekali jsme na konec volebního období. Takže komise byla zrušena. A co k tomu vedlo? Jestliže dopředu znám někoho, kdo v komisi pracuje, tak se stává předmětem tlaku různých skupin a toto je možná problém. To byl asi hlavní důvod proč se k té změně přistupuje," uvedl místostarosta Chebu Václav Jakl. 

O každém výběrovém řízení bude nyní rozhodovat rozdílně složená komise, jejíž členové budou vybráni z pracovní skupiny pro posuzování veřejných zakázek. Do té prozatím chebští radní vybrali 18 odborníků na nejrůznější oblasti, přičemž tento počet ještě pravděpodobně nebude konečný. 

"Měl by být vytvořen okruh odborníků. Měl by to být velký počet, dejme tomu, 30 lidí," přiblížil Jakl. 

Členy komise pro jednotlivá výběrová řízení bude prozatím určovat Rada, ale do budoucna by měl jejich výběr podle přesně stanovené směrnice. Jedna z variant počítá například s tím, že o složení komise pro každou konkrétní zakázku rozhodne losování.

"Já bych teď nechtěl úplně spekulovat. Ti lidé budou mít svojí odbornost a nevím úplně přesně jakou budou hrát roli. Měli by samozřejmě hrát důležitou roli v té komisi. Losování, jaká se zvolí forma, bude záležet skutečně na těch pravidlech, která budou přijata," dodal místostarosta. 

Podobný systém, který minimalizuje riziko korupce při přidělování městských zakázek, již funguje v řadě jiných měst, za všechny lze jmenovat Plzeň či Písek. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy