2003 – Cheb: Kýbl akademické krve měl 20. ročník (TV Západ)

V úterý 28. dubna se na chebské transfuzní stanici uskutečnilo již 20. pokračování tradiční akce posluchačů zdejší Ekonomické fakulty nazvané Kýbl akademické krve, která se od roku 1993 koná vždy na jaře a počátkem zimy.

dezinfekce

Tentokrát přišlo krev darovat osmatřicet studentů a výsledkem je tak téměř dvacet litrů nejcennější tekutiny. Vedle současných posluchačů školy si udělalo čas i několik bývalých studentů, mezi nimiž nechyběl ani absolutní rekordman Ladislav Kratochvíl, který má na svém kontě již 19 účastí.

„Tenkrát to byla velká, docela masová akce. Takže jsem se svezl se všemi a teď už když už nestuduji, tak chodím prostě potkávat staré známé. Vidím je vlastně dvakrát do roka, no,“ popsal své motivace Kratochvíl.  

Mezi studentskými dárci krve se objevila také absolventka fakulty Hana Konečná, které v účasti nezabránila ani několika set kilometrová vzdálenost jejího současného bydliště v Poděbradech.

„Tak já jsem tady dneska tuším po sedmé, tedy s tím, že po sedmé jdu dávat krev, ale byla jsem dvakrát ještě, kdy mi ji bohužel nevzali, protože zdravotní stav mi to nedovoloval. No a proč sem jezdím z té dálky? Prostě proto, abych panu inženýrovi Michalákovi udělala radost. To je asi ten nejdůležitější důvod. No a pak samozřejmě to setkávání s přáteli, tedy. No a ten párek taky. Ne, ale je to hezká tradice a jsem ráda, že jsem její součástí,“ se smíchem Konečná.

Ke studentskému darování krve patří již tradičně také malý dárek v podobě grafických listů od našich předních výtvarníků, který dostává každý z účastníků akce.

„Letošní obrázek nám udělala akademická malířka, docentka paní Magdalena Křesťanová, manželka fejetonisty Rudolfa Křesťana. Čtenáři jeho fejetonů ji znají, protože ilustrovala všechny jeho knížky. Tak to mám velkou radost, že se nám tohle povedlo. A už můžu prozradit, že k prosincovém kýblu nám bude dělat obrázky akademický malíř Karel Franta, kterého lidi znají určitě proto, že jak pan Neprakta umí malovat nejkrásnější ženy, tak pan Franta umí malovat nejkrásnější čerty. Takže na ten obrázek se moc těším, až bude,“ dodal organizátor akce a pedagog fakulty Libor Michalák. 

V průběhu dosavadních dvaceti kýblů akademické krve se na chebské transfuzní stanici uskutečnilo již 698 odběrů. Akce se přitom v její desetileté historii zúčastnilo 280 studentů, z toho 241 jich při této příležitosti krev darovalo vůbec poprvé v životě.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy