2002 – Sokolovsko: Bývalé kasárny Mýtina převezme Sdružení obcí (TV Západ)

V nejbližší době by měl být definitivně uzavřen dlouhou odkládaný převod bývalých kasáren Mýtina, na jejichž území má podle plánu Sdružení obcí Sokolov – západ vyrůst nová průmyslová zóna.

dezinfekce

Sdružení Sokolov – Západ se o bezúplatný převod pozemků o rozloze více než deseti hektarů, které v současné době patří do vlastnictví Ministerstva vnitra, snaží již řadu měsíců. Získání bývalých kasáren ale stála dlouhou dobu v cestě zhruba osmimilionová daň za převod, která byla pro sdružení obcí příliš velkou finanční zátěží. 

Později navíc odborníci zjistili, že celý areál je zatížen starými ekologickými škodami z dob působení armády v řádu desítek milionů korun. Sdružení proto začalo jednat o možnosti daň z převodu od částky, na níž jsou ekologické škody vyčísleny, odečíst a jeho snaha byla nakonec úspěšná. 

"Zákon jasně říká, že pokud máte ekologické škody, tak ta daň se započítává. Jelikož nemůžete dostat peníze zpátky, tzn. že když si to započítáte, tak by nám měl stát ještě vrátit 30 milionů, ale to nejde. Takže když to odpočítáte, tak by Sdružení neplatilo žádnou daň," popsal situaci místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Před Sdružením Sokolov – Západ se tak nyní otevírá další otázka, a to, jak se získaným areálem, který se nachází na atraktivním místě v blízkosti mezinárodní silnice I/6, naložit. O jeho odkoupení již projevila zájem místní firma Ekoinvest, která je chce převzít i se zmíněnými ekologickými škodami. 

"To znamená, že by ty ekologické zátěže, které toto území má, převzali pozemky a na své náklady ekologickou zátěž odstranili," dodal Dvořák. 

Posledním krokem, který ještě schází k definitivnímu uzavření dlouhou dobu se táhnoucího převodu kasáren Mýtina, je schválení smlouvy o nabytí těchto pozemků Zastupitelstvy všech ve sdružení zúčastněných obcí, tedy Sokolova, Dolního Rychnova, Březové a Šabiny.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy