2002 – Sokolov: Oprava klášterního kostela by měla být hotová letos (TV Západ)

Ještě v letošním roce má být nakonec dokončena rozsáhlá rekonstrukce sokolovského klášterního kostela sv. Antonína Paduánského. Pokud vše půjde bez komplikací, uskuteční se již v nově vzniklém koncertním a výstavním sále tradiční vánoční koncert.

dezinfekce

V téměř dokončeném interiéru tzv. kapucínského kostela už v současnosti specialisté instalují historické varhany z 18. století, které město koupilo od církve z fary v Jindřichovicích. 

"My víme, že ty varhany koupili něco kolem milionu a stejná v podstatě stojí to převezení a ta rekonstrukce," uvedl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Radnice přitom původně počítala s tím, že v kostele umístí varhany elektrofonické. Ceny nabízených starších klasických nástrojů byly totiž pro město příliš vysoké. 

"Jestli si vzpomínáte, někdy před rokem jsme na Radě schválili to, že budou elektrofonické, v ceně čtvrtinové, než pokud by šlo o skutečné varhany, ale sotva jsme rozhodli, tak přišla nabídka z Jindřichovic, která byla poměrně slušná, proto jsme se rozhodli nakonec na Zastupitelstvo vzít návrh, že dáme více peněz. Přeci jenom ten kostel by si zasloužil normální, skutečné, pravé varhany a já doufám, že to bude znát  potom i na kultuře těch koncertů," dodal starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Na návštěvníky kulturních akcí bude v kapucínském kostele čekat neobvyklý komfort. Přestože sál bude mít podobu klasického chrámu, diváci v průběhu koncertu díky topení, umístěnému v podlaze, neprochladnou a připraveny jsou pro ně například také šatny a sociální zázemí. 

Rekonstrukce kostela, do jejíhož dokončení chybí pouze montáž nových oken, dodělání fasády a venkovního přístupového schodiště, město přišla na více než 30 milionů korun, z toho ale zhruba 20 miliony přispěl formou dotací stát. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy