2002 – Sokolov: Muzeum vystavuje hornické hrací karty (TV Západ)

Ve výstavních prostorách sokolovského zámku je v těchto dnech k vidění kolekce přibližně padesáti souborů hracích karet s hornickou tematikou vydaných po celé Evropě.

dezinfekce

Výstavu, která je doplněná řadou k hornictví se vážících předmětů, například uniforem, přileb nebo svítidel, připravilo sokolovské muzeum u příležitosti nedávného Dne horníků. 

"Je to část asi největší sbírky hornických karet, která existuje. Je zapůjčena ze soukromé sbírky pana Joachima Vogela ze Saska, z Německa. A celá jeho sbírka čítá téměř sto druhů karet, což jsou skoro všechny hornické karty - chybí mu asi dvě sady, říkal - které na světě byly vydány," prozradil ředitel Okresního muzea Sokolov Pavel Beran. 

Tradice hracích karet s hornickou tematikou sahá až do 19. století. Na hlavových kartách se přitom objevují nejrůznější motivy, ať již samotní horníci v uniformách nebo také těžní věže, pracovní pomůcky či ukázky hornických řemesel. Svojí zlatou éru zažilo vydávání takto zaměřených souborů karet v první polovině minulého století, ničím výjimečným není ale ani v současnosti. 

"Tak ono hornictví je svérázné povoláním, protože tím, jak je těžké a náročné, tak vždy po té práci, přestože bylo dříve velice bídně placené, tak část těch peněz vždy zmizela v hospodách. A u toho piva v hospodách se hrál mariáš a jak je vidět na té výstavě, tak většina těch karet je mariášových, takže jasný vztah je tento, že ti horníci po té těžké práci někde si museli povykládat, odreagovat se, uvolnit se a u toho piva se hrál ten mariáš," dodal Beran. 

Výstava hornických karet bude v sokolovském zámku k vidění do 13. října. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy