2002 – Sokolov: Město vytvoří družstvo kvůli 58 novým bytům (TV Západ)

Padesát osm nových bytů by se mělo v krátké době začít stavět v Sokolově. Městská rada totiž již schválila záměr na vznik sdružení mezi městem a stavebním bytovým družstvem, které chce vybudovat obytný dům v lokalitě pod sokolovskou pekárnou.

dezinfekce

S návrhem na založení sdružení přišla společnost Báňské stavby, která se iniciátorem vzniku stavebního družstva, měla by také zajisti výstavbu a většinu z potřebných finančních prostředků. Naopak město by mělo poskytnout pouze vytipovaný pozemek a zajistit přidělení státní dotace ve výši 400 tisíc korun na každou bytovou jednotku. 

"To sdružení by fungovalo tak, že Báňské stavby by zajistily budoucí uživatele těch bytů, možná nějaké vlastní prostředky nebo úvěr, my bychom vložili pozemek plus státní dotaci," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Podle vedení sokolovské radnice je tento způsob takřka jediným, jak město, s ohledem na omezené finanční možnosti, může výstavbu nových bytů podpořit. 

"Naším záměrem je, aby smlouvy byla postavené opravdu tak, aby z hlediska města nevznikla žádná nutnost přispívat dalšími podíly finančními na tuto stavbu. My bychom pouze zastřešovali celou akci," dodal Jakobec. 

Radnice vítá především to, že v Sokolově vzniknou další nové byty, i když jejich přidělování nebude v režii města, ale stavebního družstva. Jejich budoucí obyvatelé se také budou muset na výstavbě domu finančně spolupodílet. 

"Jediné čeho se trošku my obáváme je, aby kupní síla obyvatel nebo možnosti splácet byly na té úrovni, aby vložené náklady se vrátily. Ale to je riziko té stavební firmy," vysvětlil Jakobec. 

Pokud tento projekt, kdy se bude město angažovat při výstavbě družstevních bytů, vyjde, chtěla by sokolovská radnice touto formou bytovou výstavbu podporovat i do budoucna. Podmínkou je ale zachování systému poskytování státních dotací na každou nově vybudovanou bytovou jednotku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy