2002 – Sokolov: Město odmítlo novou smlouvu od EKO-KOMu (TV Západ)

O finanční příspěvek od společnosti EKO-KOM ve výši zhruba 100 tisíc korun ročně přijde v následujících letech město Sokolov. Radnice, po konzultaci s právníky, odmítla podepsat nové znění smlouvy s touto státní firmou, která městům a obcím poskytuje peníze výměnou za to, že třídí nechávají recyklovat komunální odpad.

dezinfekce

Podpisem smlouvy by město na sebe totiž převzalo závazek, že recyklaci odpadů samo zajistí. 

"Výrobce obalů musí podle Zákona o obalech ty obaly potom nějak zpracovávat, když to zjednoduším. Recyklovat. A EKO-KOM vzal ten závazek na sebe, po dohodě s výrobci. Ale teď ten závazek deleguje, když to zjednoduším, na města, to jsme z té smlouvy pochopili a město by se k tomu mělo vlastně zavázat. Že to bude dělat," vysvětlil místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

V případě, že by město s tříděním a recyklací odpadů přestalo, hrozila by mu na základě nové smlouvy mnohamilionová pokuta. Ve srovnání s maximálně stotisícovým ročním příspěvkem od EKO-KOMu je to podle vedení radnice příliš velké riziko. 

"Takže, podle mě, ten, kdo tuto smlouvu podepíše, je blázen a neuvědomuje si, co vůbec podepsal," odmítl návrh starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Pro obyvatele Sokolova se ale budoucna nic nezmění. Několik desítek sběrných kontejnerů na plasty, sklo a papír zůstane po městě rozmístěno i nadále. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy