2002 – Cheb: V muzeu zápasí andělé (TV Západ)

Obrazy současných českých malířů, jejichž společným znakem je vyobrazení andělů v nejrůznějších podobách, jsou v těchto dnech k vidění v chebském muzeu.

dezinfekce

Výstava nazvaná "Zápas s andělem" vznikla z iniciativy předního českého dramatika Alexe Koenigsmarka, který oslovil několik desítek výtvarníků a vyzval je k namalování obrazu s tematikou těchto nebeských bytostí. 

"Oslovoval jsem malíře i podle toho, jestli jsem si myslel, že by je to téma mohlo oslovit. Oslovil jsem asi 150 lidí. Asi 40 jich reagovalo," popsal autor myšlenky a zároveň kurátor výstavy Alex Koenigsmark. 

Z kapacitních důvodů nebylo v prostorách muzea možné umístit všech 60 vytvořených děl, ale o to nejzajímavější návštěvníci určitě nepřijdou. Mezi 36 vystavujícími umělci se totiž najdou opravdu známá jména, namátkou například Vladimír Komárek, Kristián Kodet nebo Olga Vyleťalová. 

"Moc andělů jsem v životě nepotkal. A jak mi napsal jeden český malíř Zbyšek Sion, když se omlouval, že se té výstavy neúčastní, tak říkal, že krom padlých andělů, těch člověk už opravdu moc nepotká. To byla náhoda, že jsem se sešel asi s třemi obrazy, které to téma měly a napadlo mě, že by bylo zajímavé vyvolat takovou větší konfrontaci," dodal kurátor. 

Výstava "Zápas s andělem" má putovní charakter a k vidění již byla v Litoměřicích, Znojmě a Jihlavě. Po skončení chebské výstavy zamíří do pražské Galerie Meisner, kde posléze její pouť charitativní dražbou všech obrazů skončí. V prostorách chebského muzea bude ale nyní k vidění až do 10. listopadu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy