2002 – Cheb: V Hájích proběh den s koňmi (TV Západ)

Stovky dětí i dospělých ze za krásného, slunečného počasí sešly první květnový den na jezdeckém závodišti v Hájích, kam je přilákal bohatý program májových slavností pořádaných chebským hiporehabilitačním sdružením Vraník.

dezinfekce

Toto sdružení, které v Chebu funguje již zhruba rok, zde návštěvníkům předvedlo ukázky hipoterapie neboli léčby jízdou na koni. Tato poměrně nová léčebná metoda, v Čechách se používá asi teprve deset let, využívá toho, že tělesně postižení lidé při jízdě na koni zapojují své svaly podobně jako při chůzi. 

"Takže tím pádem vznikají normální pohybové stereotypy, které se v mozku v podstatě usazují místo těch špatných a ten člověk potom zapojuje správně svaly, tím se zpevňuje svalový korzet a ten kůň mu pomáhá k tomu, aby se nějakým způsobem vyrovnal s tím svým handicapem," vysvětlila základy hiporehabilitace Táňa Berková, fyzioterapeutka sdružení Vraník.  

Hipoterapeutickou léčbu Vraníku v současnosti využívají především dětští pacienti trpící mozkovou obrnou, ale také například žáci chebské zvláštní školy, kteří docházejí na tzv. psychologicko-pedagogické ježdění motivující je ke zlepšení školních výsledků. Kvůli omezeným finančním možnostem má ale Vraník momentálně k dispozici pouze tři koně, takže své služby může prozatím poskytovat zhruba jenom deseti klientům.

"Zájem je obrovský, ale my nejsme bohužel schopni pokrýt ten zájem teď, protože máme málo koní, málo prostředků, potřebovali bychom, aby se to tak nějak více rozšířilo, abychom měli více sponzorů," uvedla Berková. 

Patrony celé akce, v jejímž průběhu mohli návštěvníci shlédnout například vystoupení tanečních country skupin či ukázky různých chvatů v podání mladých judistů oddílu TJ Lokomotiva a děti se pak také svézt na koních a ponících, byly herci Pavel Zedníček a country zpěvačka Milena Soukupová. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy