2002 – Cheb: V Galerii G4 vystavuje Tono Stano (TV Západ)

Unikátní výstava slavného figurálního fotografa Tona Stana je v těchto dnech k vidění v chebské Galerii G4. Jeho novou kolekci zvanou Fascinace tvoří pět desítek černobílých snímků, které 43letý fotograf vytvořil v letech 1996 až 2001.

dezinfekce

Tentokrát však snímky nevznikly v ateliéru, ale autor situoval své modely do přírody, například do lokalit v povodí Odry či Vltavy. 

"Já jako kluk jsem vyrůstal vesnici, takže jsem se pohyboval v přírodě dost často. Pak jsem dlouho byl ve městě, začalo mi to chybět, takže jsem spojil ty dva zájmy nebo něco, co mě oslovilo v dětství a potom, co mě oslovuje i teď. A nešlo to vlastně ani jinak si myslím. Když jsem chtěl dělat něco s tou přírodou, tak jsem tam chtěl mít člověka. A v ateliéru jsem už nějaké věci udělal. Takže jsem ještě toužil přibrat tu přírodu, abych taky nabral nějakou zkušenost," vysvětlil fotograf Tono Stano. 

Tono Stano, který se narodil na Slovensku, ale v současné době žije v Praze, se věnuje aranžované a inscenované fotografii. Inspiraci čerpá nejčastěji v lidském těle, které zobrazuje, s hravostí sobě vlastní, v jeho nahotě. V jeho, do detailu promyšlených, stylizovaných realizací s živými modely však nechybí nadsázka, metafora ani inteligentní humor. Nejinak je tomu i u nové kolekce snímků, byť tentokrát se vizuální hra přesunula do volné přírody. 

"Je to práce složitější co se týče i organizace a i té manipulace, protože ta příroda je kolos, monument, takže tam to vyžaduje i dávku určité pokory a respektu, takže jsem s tím počítal. Dělal jsem si zkoušky, takže jsem zjistil, jak se mám chovat, co můžu a co nemůžu," dodal Stano. 

Cyklus Fascinace, který zatím mohli vidět návštěvníci v Berlíně a v Praze, kde byl na podzim roku 2001 v Domě fotografie, bude v chebské Galerii G4 vystaven do 31. května a poté se vydá na cestu do amerického San Franciska.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.05.2022 12:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy