2002 – Cheb: Požární ochranu zajistí profesionální hasiči (TV Západ)

Chebské Zastupitelstvo na svém posledním zasedání odsouhlasilo poskytnutí finančního příspěvku na příští rok ve výši 2,5 milionu korun Hasičskému záchrannému sboru Karlovarského kraje, konkrétně jeho Územnímu odboru v Chebu a zároveň s ním uzavřelo smlouvu o zajištění požární ochrany na území města.

dezinfekce

Radnice je totiž podle Zákona o požární ochraně povinna zajistit zásah hasičů do 10 minut od nahlášení události. Ve městě existující Jednotka dobrovolných hasičů by ale tuto podmínku nebyla schopna naplnit, a proto byla zvolena varianta spolupráce s krajským profesionálním sborem. 

"Víme o tom, že třeba dobře fungují hasiči v Křižovatce, v Plesné, ale tady si představit aby město takto fungovalo, tak to asi jsme si představit neuměli. A je to i o zodpovědnosti, když dojde ke sdružení prostředků s Hasičským záchranných sborem Karlovarského kraje, potom za zodpovědnost je na nich," uvedl starosta Chebu Václav Jakl. 

Reálná nebyla ani možnost zřízení vlastní městské profesionální jednotky, protože pouze prvotní náklady na nákup veškeré nutné techniky by městský rozpočet zatížily v řádu desetimilionů korun. 

"My jsme byli možná douho macešští, nechovali jsme, trošku jsme zneužívali toho, že tady jsou okresní hasiči a město se tím moc nezabývalo. Takže teď dochází k nápravě toho stavu a ten způsob, který byl zvolen, tak by měl být průběžně s tím, že by se každý rok obnovovala smlouva a ty prostředky by se vyčleňovaly," dodal Jakl. 

První milionovou dotaci, a to na rekonstrukci kotelny a nákup nových ochranných oděvů ale město krajským hasičům poskytlo již v letošním roce. Vedle toho pravidelně přispívá desetitisícovými částkami také zdejší dobrovolné jednotce. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy