2002 – Cheb: Město si připomnělo Den válečných veteránů (TV Západ)

Den veteránů, který se ve většině demokratických států Evropy, Spojených státech a Kanadě slaví již od konce 1. světové války a v naší zemi pak od roku 2001, si vzpomínkovým setkáním v obřadní síni chebské radnice připomněli také vojenští veteráni žijící na Chebsku.

dezinfekce

Oslava tradičně připadá na 11. listopad, tedy datum, kdy byla v roce 1918 podpisem příměří prakticky ukončena 1. světová válka. 

"Vpomínáme na ty padlé, na současné žijící veterány jak první, tak druhé světové války, tak účastníků misí, kteří bojují za naši vlast v jiných zemích," přiblížil náčelník ÚVS pplk. Jindřich Špicera.

Jedním ze dvou desítek účastníků pietní vzpomínky byl 79letý Josef Švajgl, který se jako dělostřelec zúčastnil bojů o přístav Dunkerque. Jeho cesta do naší armády v Anglii přitom byla dosti komplikovaná. Útěk z totálního nasazení ve Francii se mu podařil až po spojenecké invazi v roce 1944.

"Potom nás táhli do Německa, když už postupovala fronta a my jsme se dostali až k hranicím Německa, kde byli Poláci, kteří nám říkali kde ta fronta je. Někteří ti kluci se dostali domů a my jsme přeběhli frontu," popsal druhoválečný veterán Josef Švajgl. 

Pietní vzpomínka ke Dni veteránů byla zakončena položením květin u památníku osvoboditelů Chebu, vojáků 97. pěší americké divize v Městských sadech.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy