2002 – Cheb: Město převzalo 400 hektarů lesa do svého majetku (TV Západ)

Osmapadesát hektarů lesů ze svého historického majetku, a to v lokalitách obcí Tůně a Podhoří, převzalo v nedávné době od společnosti Lesy ČR město Cheb. Díky tomu nyní vlastní již téměř 1350 hektarů lesních ploch, z nichž více než 400 je nově získaných.

dezinfekce

Chebská radnice chce navíc v systematickém přebírání historických lesů pokračovat i do budoucna. 

"My máme zdokumentováno, že z toho historického majetku a přídělového majetku, by to mohlo být až kolem 900 hektarů celkem. Z nich už město převzalo více než 400 hektarů, takže bude to ještě pokračovat," uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek.

V případě získání veškerého historického majetku by pak městu patřilo zhruba 2000 hektarů lesů. Cena jednoho hektaru kvalitního lesního porostu se přitom v současné době pohybuje v rozmezí od 200 – 300 tisíc korun. Nezanedbatelný je také výnos z těžby dřeva, díky níž v minulých letech do rozpočtu města přibyl ročně zhruba milion korun. 

Město Loket se proto například se společností Lesy ČR soudí o ušlý zisk z let před získání jeho historických lesů, o čemž ale chebská radnice neuvažuje. 

"Musím říci, že to jednání ze strany Lesů ČR je vůči městu korektní a tam kde se městu podaří prokázat, že se jedná o historický nebo přidělený majetek, tak zatím vždycky k dohodě došlo. Takže spíše bych tady viděl chybu v tom, že jsme s touto záležitostí nezačali dříve a nepostupovali rychleji," dodal Vanoušek. 

Město Cheb navíc vlastní dalších 650 hektarů lesa na území sousedního Bavorska. Již před více než dvěma lety odmítli chebští zastupitelé tento historický majetek prodat bavorskému státu a na jeho případné faktické převzetí si tak bude město muset pravděpodobně počkat až na dobu po vstupu České republiky do Evropské  Unie. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy