2002 – Cheb: Farní charita zřizuje středisko v Dukelské ulici (TV Západ)

Ještě do letošních vánoc má být v prostorách někdejší Sběrny léčivých rostlin v chebské Dukelské ulici otevřeno nové středisko Farní charity. To mělo podle původního záměru sloužit také jako nocležna pro bezdomovce, ale radnice od toho kvůli poloze objektu ve frekventované části centra města nakonec ustoupila.

dezinfekce

"Bylo to na základě petice, odporu občanů, kteří si nepřáli, aby tady chodili bezdomovci. Jenomže my jsme charitativní zařízení a pomáháme těmto lidem. I to jsou lidi jako my, kdokoliv, ne všichni si to způsobili sami. Prostě jsou to lidi, kterým msí někdo pomoci," uvedla ředitelka Farní charity Cheb Brigita Loosová.

V nových prostorách tak vznikne pouze sběrna a výdejna ošacení, drobného nábytku a dalších potřebných věcí a sprcha pro bezdomovce. 

"Bude tu služba každý týden v pátek. Když si přijdou pro oblečení, tak budou mít možnost se osprchovat. Moc si to žádají a neměli jsme doteď možnost někde jim to poskytnout," vysvětlila ředitelka. 

V současné době provádí rekonstrukci objektu správce bytového fondu, společnost TEREA, které k tomuto účelu chebská radnice poskytla čtvrtmilionový příspěvek. Již předtím zde ale charita, díky prostředkům získaným v Tříkrálové sbírce, nechala udělat elektroinstalaci a některé další práce.

"Tímto bych chtěla poděkovat všem občanům, kteří nám přispěli. Opravdu moc nám to pomohlo. Rekonstrukce elektroinstalace a rozvodů stála 41 tisíc korun. Takže opravdu ty peníze to akorát pokryly," dodala Loosová. 

Město nabídlo charitě pro vybudování Azylového domu také místnosti v bývalých kasárnách na Zlatém vrchu, které před nedávnem od Armády bezplatně získalo. Ale ani tyto prostory nejsou vzhledem k plánované výstavbě rodinných domků v tétoo lokalitě vhodné, a tak se pro zřízení nocležny pro bezdomovce bude muset najít jiné přijatelné místo. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy