2001 – Sokolov: Sazba za nájem nejen zahrádek se zvýší (TV Západ)

Majitelé sokolovských zahrádek, které leží na pozemcích města, se zřejmě v nejbližší době dočkají navýšení roční sazby za jejich pronájem ze současných dvou na tři koruny za metr čtvereční. Přestože právní úprava umožňuje obcím stanovit sazbu až do výše čtyř korun, Komise rozvoje města doporučila Radě navýšení tohoto poplatku pouze o zmíněných 50 procent.

dezinfekce

„Logické by bylo čtyři koruny, ale Komise rozvoje má ráda zahrádkáře a nechce je přímo odírat takto moc,“ sdělil místostarosta Jaromír Dvořák. 

Podstatně hlouběji do peněženky ale asi budou muset sáhnout majitelé staveb ležících na městských pozemcích, jejichž prostory neslouží k podnikání. Typickým příkladem takových objektů jsou např. garáže. Roční sazba za nájem pozemku by totiž v tomto případě měla vzrůst o plných 200 %, ze současných tří na devět korun za metr čtvereční. 

„A to proto, aby tyto občany v podstatě donutila k tomu, aby si pozemek pod svou garáží koupili a tím se urovnaly majetkové vztahy. V současné době lidé spekulují, pozemek si nekupují, protože je vychází levněji nájem než kdyby si pozemek koupili,“ sdělil dále místostarosta. 

Navýšení obou sazeb, jejichž stávající výše platí již zhruba 10 let, musí ale ještě schválit sokolovská Rada města. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy