2001 – Sokolov: Rekonstrukce kapucínského kláštera se prodraží (TV Západ)

Nákladná rekonstrukce sokolovského kapucínského kláštera s kostelem, v němž má vzniknout koncertní síň, nebude dokončena jak se původně plánovalo již na konci letošního roku. Sokolovská radnice počítala s tím, že oprava přijde zhruba na 12,5 milionu korun. Město na ni přispělo 5 miliony a zbytek měla pokrýt státní dotace. Tu ale Sokolov pro letošní rok nakonec neobdržel.

dezinfekce

Navíc se v průběhu rekonstrukce ukázalo, že technický stav areálu, především pak krovů budov, je podstatně horší než se původně očekávalo. 

„Byla to ohromná práce. Musely se uřezávat patky celých krovů, patky se speciálně nastavovaly. Byla tam hydraulika, aby to vůbec nespadlo. To bylo dřevo po dřevě, takto se to dělalo,“ uvedl místostarosta Jaromír Dvořák. 

Odhady celkových nákladů na rekonstrukci proto v současnosti dosahují přibližně 20 milionů korun. Rada proto zastupitelstvu navrhuje uvolnění dalších 4 milionů z městského rozpočtu. Jinak by totiž hrozilo, že rekonstrukce bude muset být přerušena a stavba zakonzervována. Na navýšení by měly být použity peníze, které budou městu letos vráceny za neoprávněně vybíranou daň z převodu nemovitostí z prodeje obecních bytů ve druhé polovině 90. let. 

„Věříme, že to co, se nám nepodařilo letos, se podaří třeba v příštím roce. Aby město ušetřilo další peníze, žádáme asi ve třech dotačních titulech o dotaci na tento klášter,“ uvedl dále místostarosta. 

Pokud tedy město tentokrát dotaci obdrží, mohla by být rekonstrukce v průběhu příštího roku dokončena a nová koncertní síň by tak přivítala původně již na letošek avizovaný vánoční koncert. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy