2001 – Sokolov: Rada řešila výsledek hospodaření (TV Západ)

Sokolovská Rada města projednala na svém posledním zasedání zprávu týkající se hospodaření s volnými finančními prostředky města. O částku ve výši 50 milionů korun se rovným dílem starají dvě investiční společnosti, a to Patria Management a Bank Austria Creditanstalt.

dezinfekce

„My jsme při uzavírání smlouvy s těmito dvěma společnostmi určili i míru rizikovějších možností investic u firmy Creditanstalt. Ten poměr rizika byl vyšší než u firmy Patria,“ řekl starosta Karel Jakobec. 

Rozdíl ve výnosech za loňský rok je mezi oběma společnostmi poměrně významný. Zatímco Patria zhodnotila volné prostředky města o více než 6 procent, výnos u společnosti Bank Austria pouze lehce přesáhl procenta dvě. Rada proto diskutovala o tom, zda-li není takto nízké zhodnocení důvodem k rozvázání smlouvy s touto firmou. Ale nakonec tento návrh zamítla. 

„Na druhou stranu oni investují do akcií. Přeci jen výnosnost se někdy může prokázat až po delší době, kde to více podléhá výkyvům v nějakém sledovaném období. Usoudili jsme, že rok je příliš krátká doba a doporučujeme, aby město do konce září nechalo doběhnout smlouvu. A pak tu část, kterou mohou investovat do rizikovějších forem, změnili na investování do konzervativních záležitostí jako jsou dluhopisy apod.,“ vysvětlil starosta. 

Pro Bank Austria hovořil především fakt, že v roce předcházejícím, tedy v roce 1999, dosáhla výnosu téměř ve výši 9 procent. Volné prostředky Sokolova pochází především z prodeje akcií vlastněných městem, za něž radnice utržila přibližně 200 milionů korun. Část peněz již byla investována, ale kromě zmíněných 50 milionů má město další finance uloženo např. v hypotečních zástavních listech, akciích či na krátkodobých depozitech. Stále totiž platí slib současného zastupitelstva, že svým nástupcům nechá k dispozici minimálně sto milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy